La Vanguardia (Català)

Pequín i Seül, enfrontats

La Xina rebutja l’escut antimíssil­s que els EUA instal·laran a Corea del Sud per detectar els projectils nord-coreans

-

La instal·lació de l’escut antimíssil­s nord-americà a Corea del Sud ha enfurismat la Xina, que ha contestat amb un bloqueig comercial als productes i treballado­rs sud-coreans que ha augmentat encara més la tensió mentre Kim Jong-un es frega les mans.

Les relacions entre la Xina i Corea del Sud s’han degradat els últims mesos fins a nivells insospitat­s. Ni Pequín ni Seül no ho reconeixen oficialmen­t, però els dos països es troben immersos en una espiral de represàlie­s a causa de l’acord assolit entre els Estats Units i Corea del Sud per desplegar en territori sud-coreà l’escut antimíssil­s nord-americà, conegut per les sigles THAAD en anglès. Un sistema de defensa pensat per protegir-se dels míssils de Corea del Nord que Pequín considera que atempta contra la seva pròpia seguretat.

El distanciam­ent entre la Xina i Corea del Sud es va iniciar en el mateix moment que Seül i Washington van anunciar l’acord per ubicar el THAAD el juliol del 2016. El mes següent, l’agència Xinhua va publicar un comentari en què es feia ressò que Pequín considerav­a que els nous radars tenien prou potència per controlar el seu territori i que eren “una greu amenaça per a la seguretat nacional” i destrossar­ien “la confiança política mútua i els llaços econòmics entre Seül i els seus veïns”. La guerra estava servida.

Pequín va començar a pressionar a l’octubre suspenent concerts d’artistes sud-coreans i endurint les regles per a les importacio­ns de la cultura pop d’aquest país, de la qual els xinesos són grans consumidor­s, i ha acabat, de moment, expulsant desenes de missioners. Entre el 10 de gener i el 10 de febrer ha fet tornar al seu país 70 missioners i les seves famílies, la majoria dels quals treballave­n a la província de Jilin ajudant refugiats nord-coreans.

Seül va respondre a aquestes accions també amb mesures administra­tives. Els serveis d’immigració han deixat de donar nous visats o prorrogar els existents als professors xinesos dels 22 instituts Confuci que hi ha a Corea del Sud. “Tots els visats per als nous professors són rebutjats des de finals del 2016”, va dir a Yonhap una responsabl­e de la Universita­t Nacional d’Andong, al sud del país.

Pequín ha prosseguit la seva campanya concentran­t la seva capacitat de dissuasió en la multinacio­nal Lotte. Un grup amb presència a la Xina des del 1994 amb més de 150 locals i 26.000 empleats, que, a més, és el propietari dels terrenys triats pel Govern de Corea del Sud per instal·lar el sistema THAAD.

Una perseveran­ça que ha conduït a les autoritats xineses a bloquejar la construcci­ó d’un projecte immobiliar­i que aquest grup construïa a Shenyang, la capital de la província de Liaoning, després d’una inspecció d’incendis. La paralitzac­ió d’aquesta obra, amb una inversió de 2.500 milions d’euros, és una trava més de les moltes amb què ha ensopegat el conglomera­t sud-coreà a la Xina en els últims temps, en forma d’inspeccion­s fiscals i de seguretat. Una dinàmica que ha portat els seus directius a tancar alguns dels seus locals.

A més, Pequín ha restringit les importacio­ns de productes cosmètics, d’electrònic­a i alimentaci­ó i ha rebutjat vuit vols xàrter de Corea del Sud. Tot apunta que la batalla entorn del THAAD encara anirà a més i la tensió entre tots dos països corre el risc d’agreujar-se.

 ?? DEPARTAMEN­T DE DEFENSA DELS EUA / REUTERS ?? Proves del sistema antimíssil­s THAAD
DEPARTAMEN­T DE DEFENSA DELS EUA / REUTERS Proves del sistema antimíssil­s THAAD

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain