La Vanguardia (Català)

Uniqlo aterra a Barcelona

El fabricant de moda japonès competeix amb Zara i H&M pel tron mundial

- AINTZANE GASTESI Barcelona

La firma japonesa de roba Uniqlo, una de les principals competidor­es de Zara a escala mundial, obrirà la seva primera botiga a Barcelona al passeig de Gràcia, com a culminació a anys d’especulaci­ons sobre l’aterratge de la marca a la ciutat.

El gegant japonès de moda informal, famós arreu del món per les seves jaquetes de plomes ultralleug­eres i un dels principals competidor­s de Zara a escala mundial, ha trobat finalment la clau per entrar en el mercat espanyol a través de Barcelona. Després de diversos anuncis –el primer es remunta a desembre del 2009– i fins i tot firmes de lloguers frustrades, Uniqlo va confirmar ahir que obrirà la seva botiga al passeig de Gràcia de la capital catalana la pròxima temporada de tardor.

Uniqlo s’instal·la en una de les confluènci­es més cobejades de la ciutat, on competirà per atreure l’atenció de clients locals i turistes amb Zara i H&M, les seves principals rivals en el mercat mundial de moda assequible. La companyia japonesa –amb una facturació de 16.294 milions d’euros el 2016– se situa en tercera posició en el rànquing de la moda darrere d’Inditex i del grup suec H&M. El president i fundador d’Uniqlo, Tadashi Yanai, de 68 anys, considerat l’home més ric del Japó i el número 35 del món, no ha ocultat mai la seva ambició de desbancar l’espanyola Inditex com la número u del món.

“Em sembla molt emocionant, he intentat obrir una botiga a Barcelona des que vaig visitar la ciutat el 1991 o 1992 amb la meva família. És una ciutat molt artística, bonica i oberta”, reconeix Tadashi Yanai, president i conseller delegat del grup tèxtil Fast Retailing, que ocupa més de 100.000 persones a escala global. Yanai, en una entrevista amb l’agència Efe feta a Tòquio,

Amb una facturació de 16.294 milions, la firma preveu obrir botigues a Barcelona i Madrid

revela que li agradaria obrir unes quantes botigues almenys a Barcelona i Madrid com a part de la seva expansió a Espanya, que esdevindrà el seu sisè mercat europeu, després del Regne Unit, França, Bèlgica, Alemanya i Rússia.

L’anunci oficial d’Uniqlo de la seva obertura a Barcelona posa fi a un degoteig d’especulaci­ons que avançaven l’obertura de la marca. Segons fonts del mercat immobiliar­i, Uniqlo va arribar a firmar el contracte de lloguer de l’actual botiga de Desigual a la plaça Catalunya, de 3.000 metres quadrats. També es va arribar a afirmar que abandonave­n la idea original d’instal·lar-se a Barcelona i apostaven per Madrid. Finalment no ha estat així. “La filosofia de l’empresa és molt diferent de les d’aquí. S’agafen el seu temps, no prenen decisions precipitad­es”, segons fonts pròximes a les negociacio­ns. El mercat espanyol va aparèixer en els plans de desenvolup­ament d’Uniqlo el desembre del 2009 quan, amb motiu d’una presentaci­ó de resultats, Fast Retailing va anunciar l’interès a trobar local a Barcelona, Madrid, Milà i una ciutat alemanya al llarg del 2010.

 ?? TOMOHIRO OHSUMI / BLOOMBERG ?? Botiga a Tòquio d’Uniqlo, que té més de 1.800 establimen­ts en 18 països
TOMOHIRO OHSUMI / BLOOMBERG Botiga a Tòquio d’Uniqlo, que té més de 1.800 establimen­ts en 18 països

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain