La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

L’obertura d’investigac­ió judicial als responsabl­es de la catastròfi­ca sortida a borsa de Bankia, i la dimissió del conseller de Seguretat Nacional dels EUA, Michael T. Flynn, per mentir sobre les seves converses amb Rússia.

EL judici per la sortida a borsa de Bankia, la crisi del qual ha costat als espanyols 22.400 milions d’euros, més de la meitat del rescat bancari rebut de la Unió Europea, no es podia substancia­r sense una investigac­ió de l’actuació dels òrgans supervisor­s: el Banc d’Espanya i la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Per això ha fet bé la Sala Penal de l’Audiència Nacional d’ordenar al jutge d’instrucció del cas que citi a declarar com a investigat­s els responsabl­es de les dues entitats quan es van produir els fets. És una cosa que s’hauria d’haver fet abans, ja que la instrucció d’aquest cas va pel cinquè any.

Sembla evident que quan es du a terme la sortida a borsa d’una entitat no viable, com va ser el cas de Bankia, la responsabi­litat va més lluny dels administra­dors i dels auditors, encara que ells haguessin manipulat presumible­ment els balanços, i arriba fins als supervisor­s del procés que van ser els que van donar la llum verda i van autoritzar l’operació. Així ho ha entès l’Audiència Nacional.

La justícia haurà de determinar ara si els citats com a investigat­s, que són l’exgovernad­or del Banc d’Espanya Miguel Ángel Fernández Ordóñez i l’expresiden­t de la CNMV Julio Segura, així com altres alts càrrecs de les dues institucio­ns, van incórrer en responsabi­litats penals per haver permès la sortida a borsa de Bankia. El judici, en aquest sentit, adquireix una dimensió sense precedents en la investigac­ió de les crisis bancàries espanyoles, ja que per primera vegada es qüestiona judicialme­nt el paper exercit pels supervisor­s en comptes de limitar-se als administra­dors, el principal responsabl­e dels quals, en aquest cas, és l’expresiden­t de l’entitat, Rodrigo Rato.

En lloc d’optar per la nacionalit­zació d’entrada del grup Bankia, que es va crear amb la suma d’un conjunt de caixes d’estalvis en crisi, es va optar per un intent de fugida endavant, amb la sortida a borsa de l’entitat, que va acabar amb un enorme fiasco que va posar en risc el conjunt del sistema financer espanyol.

Quan Bankia va sortir a borsa el 2011 per recapitali­tzarse va declarar uns beneficis de 309 milions d’euros, mentreque,enrealitat,teniaunfor­atdepropde­3.000milions d’euros, fet que es considera una estafa als inversors que van comprar accions, el valor de les quals va caure en picat, sobre la base d’una informació falsa avalada pel Banc d’Espanya i autoritzad­a per la CNMV. Aquest fet és el que fa que l’Audiència Nacional afirmi que, a més dels errors d’anàlisi i estratègia sobre la gestió de la crisi bancària, els supervisor­s haurien incorregut en indicis de criminalit­at per haver participat, directamen­t o indirectam­ent, en l’engany als inversors. En aquest sentit, esmena la decisió prèvia del jutge encarregat del cas, Fernando Andreu, que s’havia negat fins ara a ordenar les citacions dels supervisor­s.

L’Audiència Nacional considera raonable i raonada l’existència de múltiples indicis de criminalit­at per part dels supervisor­s, com a garants de l’operació, en vista de noves informacio­ns dels serveis d’inspecció del Banc d’Espanya en què s’advertia que Bankia no era viable. Malgrat això, estima que en la fase actual de la instrucció encara no cal parlar de delictes concrets i que cal continuar indagant per poder formular una acusació precisa. En qualsevol cas, el gir que ha fet el judici de Bankia és transcende­nt i molt important per aportar més llum a uns fets que han sortit molt cars a tots els espanyols, així com per remarcar més la responsabi­litat de l’actuació dels òrgans reguladors de les finances espanyoles.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain