La Vanguardia (Català)

Sense feina i amb fills

Els menors més pobres van veure reduir els seus ingressos un 32% del 2008 al 2015

- ROSA M. BOSCH

Save the Children denuncia que creix el nombre de nens que viuen en llars on ningú no té feina.

Des del 2008 el percentatg­e d’infants que sobreviuen en una família en què cap dels membres no té feina ha augmentat fins a situarse a prop del 12%, el que es tradueix en uns 800.000 menors d’edat, alertava ahir Save the Children en la presentaci­ó de l’informe Desheretat­s. Desigualta­t infantil, igualtat d’oportunita­ts i polítiques públiques a Espanya. L’oenagé subratlla que mentre la taxa de pobresa extrema (subsistir per sota del llindar del 30% de la mitjana de la renda) entre la població general és de l’11,2%, entre la infantil s’eleva al 16,7%.

Save the Children destaca que la desigualta­t a Espanya s’acarnissa especialme­nt amb els nens: mentre el coeficient de Gini (0 representa la igualtat perfecta i 100 el contrari) és de 34,6 punts en general, en el cas dels que no han complert els 18 anys puja fins al 37,1%. A això cal afegir que “la infantesa del 20% més pobra ha vist disminuir els seus ingressos un 32% davant un 6% dels més rics”, i que entre 2008 i 2015, l’últim any analitzat, el nombre de menors en situació de pobresa extrema va augmentar en 424.000. L’oenagé posa èmfasi que mentre Suècia “redueix la seva desigualta­t un 52,9% a través de transferèn­cies socials, i la Unió Europea, un 40,2% de mitjana, Espanya ho fa un 31,9%”.

Un altre estudi de Save the Children en 32 països amb diferents nivells d’ingressos conclou que els nens més benestants tenen accés a 35 vegades més recursos que els més pobres. Aquest és un factor que limita la cohesió social i que frena el creixement. A Espanya aquesta oenagé calcula que el 80% dels menors que actualment pateixen pobresa “poden convertir-se en adults empobrits”.

El document que es va fer públic ahir detalla moltíssime­s dades que dibuixen un ombrívol panorama per als més vulnerable­s en tots els àmbits de la seva vida: en l’educació, la salut, l’habitatge... Del 20% més pobre de la població, “continuen deixant prematuram­ent l’escola (amb títol de l’ESO o sense) el 43% d’estudiants”. Cal destacar que el 41% de les desercions les protagonit­zen els escolars amb mares que tampoc no han acabat l’ESO.

Indicadors igual de preocupant­s són els que apunten que el 33% dels nens de famílies que són a la cua en la distribuci­ó de la renda tenen sobrepès o obesitat, en comparació amb el 23% dels més rics. Així mateix, el context econòmic i social determina l’accés a hàbits saludables com l’exercici físic: el 57% dels infants més adinerats practiquen algun esport davant el 31% dels més pobres.

Respecte a Catalunya, Save the Children indica que el 29,4% de les persones que encara no han

L’obesitat i el sobrepès afecten el 32% de la població infantil amb menys recursos econòmics

complert els 18 anys estan en risc de pobresa (dades del 2015 de l’Idescat).

Entre la sèrie de mesures que planteja Save the Children hi ha augmentar l’import de la prestació per fill a càrrec o menor acollit dels 25 als 100 euros mensuals, així com incloure un increment addicional del 50% per a les famílies monoparent­als i les nombroses, i implantar una ajuda no contributi­va per a les mares sense feina.

 ?? PEDRO ARMESTRE ?? En Vicente, vidu, sense feina i amb tres fills (a la foto amb un d’ells) és una de les persones entrevista­des per a l’informe
PEDRO ARMESTRE En Vicente, vidu, sense feina i amb tres fills (a la foto amb un d’ells) és una de les persones entrevista­des per a l’informe

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain