La Vanguardia (Català)

La ultradreta pressiona Netanyahu perquè renunciï a l’Estat palestí

El primer ministre israelià aborda avui amb Trump el tema de les colònies

- Jerusalem. Correspons­al HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH

Benjamin Netanyahu es veu avui amb Donald Trump a la Casa Blanca. Damunt la taula hi figuren els assentamen­ts jueus a Cisjordàni­a i la seguretat d’Israel. El primer ministre israelià arriba a Washington molt pressionat per la dreta ultranacio­nalista, que li exigeix que oblidi l’Estat palestí i acceleri la construcci­ó de colònies als territoris ocupats. A aquests crítics, entre els quals es troben diversos ministres, com Naftali Bennett, líder dels colons, i Habayit Hayeudi, principal rival de Netanyahu a l’extrema dreta, el primer ministre els va dir: “No ens hem d’enfrontar amb el nou president (dels Estats Units) pel seu caràcter i complexita­t”. Netanyahu, almenys oficialmen­t, defensa la solució de dos estats malmoltes grat que els seus aliats a la coalició de govern creuen que s’ha d’aprofitar la sintonia amb Trump per enterrar aquest principi, el de pau a canvi de territoris, que s’ha mantingut des del final de la guerra dels Sis Dies el 1967 i que es va concretar al tractat de pau amb Egipte el 1979.

Bennett considera que si els dos mandataris parlen de Palestina “la terra tremolarà” i exigeix a Netanyahu que renunciï al discurs de Bar Ilan, del 2009, quan va defensar un Estat palestí.

Netanyahu va fer costat des de l’ombra a la candidatur­a de Trump a la presidènci­a dels EUA. Junts comparteix­en el mateix mecenes i protector: Sheldon Adelson, magnat dels casinos a Las Vegas.

Trump i Netanyahu han parlat diverses vegades per telèfon. En una d’aquestes converses, que el primer ministre va compartir amb el seu gabinet, Trump va assegurar que els palestins, en contra del que opina el Govern israelià, volen reprendre les negociacio­ns de pau. “És possible arribar a un acord”, va dir el president.

Trump, segons va poder saber La Vanguardia, li va dir a Netanyahu que el complex diàleg entre israelians i palestíns no és més difícil que un acord comercial.

El seu gendre, Jared Kushner, portarà el pes dels contactes. Per a això espera tenir el suport de l’Aràbia Saudita i Egipte, segons ha avançat The New York Times.

En els últims mesos, tant Netanyahu com el seu ministre de Defensa, Avigdor Lieberman, han lloat l’eix arabo-sunnita –encapçalat per Riad i el Caire– com a base d’una possible aliança davant les amenaces de l’Iran i dels grups islamistes radicals. La paradoxa és que d’aquestes milícies gihadistes reben suport dels saudites.

Netanyahu arriba a Washington amb unes prioritats negociades amb la intel·ligència, la diplomàcia i la seguretat israeliane­s: l’Iran, Síria i Palestina. Hi ha una discrepànc­ia, però, respecte a l’Iran. Al primer ministre israelià li agradaria que la Casa Blanca cancel·lés l’acord nuclear, però el ministre de Defensa considera que és un mal menor i s’estima més que no es toqui. No obstant això, Netanyahu considera que s’hauria de sancionar Teheran per les proves balístique­s que efectua i el seu suport a la milícia libanesa de Hizbul·lah.

Pel que fa a la promesa de Trump de traslladar l’ambaixada dels Estats

El líder nord-americà li ha dit al d’Israel que és possible arribar a un acord amb els palestins

Units de Tel Aviv a Jerusalem, tot apunta que les dues parts preferiran postergar una decisió que pot tenir serioses repercussi­ons. El més probable és que, de cara a la galeria, Netanyahu i Trump escenifiqu­in un idil·li amistós, però el líder israelià és conscient que ha de caminar amb peus de plom per evitar xocs amb l’imprevisib­le inquilí de la Casa Blanca.

Els analistes assenyalen que el principal objectiu de Trump és aconseguir legitimita­t internacio­nal, mentre que el del primer ministre israelià seria desviar l’atenció sobre les investigac­ions policials sobre ell i la seva dona Sara. Pel que sembla, Netanyahu hauria rebut suborns d’un milionari israelià i d’un d’australià que inclouen, a més de diners en metàl·lic, viatges i purs havans, així com joies i xampany rosat per a Sara.

 ?? GALI TIBBON / AP ?? Netanyahu arriba a la Casa Blanca amb una forta oposició interna i una investigac­ió per corrupció
GALI TIBBON / AP Netanyahu arriba a la Casa Blanca amb una forta oposició interna i una investigac­ió per corrupció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain