La Vanguardia (Català)

L’OTAN rep l’Administra­ció Trump amb més despesa en defensa

Mattis viatja a Brussel·les per a la reunió de ministres de Defensa de l’Aliança

- BEATRIZ NAVARRO Brussel·les. Correspons­al

Els ministres de Defensa de l’OTAN se sentiran avui una mica menys incòmodes quan el nou secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, els reclami que inverteixi­n més en seguretat si volen que la seva aliança militar continuï tenint sentit. Ja han posat fil a l’agulla: el 2016, la despesa en defensa dels aliats europeus i el Canadà va augmentar un 3,8%, “molt més del previst”, va revelar ahir el secretari general de l’Aliança Atlàntica, Jens Stoltenber­g, mentre va recordar als governs que, tot i així, “queda molt per fer” per complir els seus compromiso­s.

La reunió de ministres de Defensa d’avui i demà serà la primera trobada de l’OTAN amb la nova Administra­ció dels Estats Units. L’expectació davant la cita era ahir total a la seu de l’organitzac­ió militar a Brussel·les. Donald Trump ha qualificat d’obsoleta a l’OTAN i, durant la campanya, va posar en dubte el compromís de defensa col·lectiva sobre el qual es va fundar l’aliança durant la guerra freda. Els comentaris de Mattis i el secretari d’Estat, Rex Tillerson, han estat més conciliado­rs i s’espera que avui l’Administra­ció Trump reafirmi el seu compromís amb l’OTAN encara que deixant molt clares les seves expectativ­es.

Encara que l’objectiu que tots els aliats elevin la despesa en defensa fins a dedicar-hi el 2% del seu PIB el 2024 es va firmar el 2014 en la cimera de Gal·les a instàncies de l’administra­ció de Barack Obama, amb Trump “hi ha una diferència molt clara en l’èmfasi”, segons admeten fonts diplomàtiq­ues aliades. Actualment només cinc països europeus arriben a aquell nivell i no es descarta que el nou lideratge a Washington reclami més compromiso­s.

“S’estima que voldran alguna cosa més que repetir els compromiso­s de Gal·les” i “concretar-ho més”, afegeixen les fonts. La nova Administra­ció dels EUA sempre ha posat l’èmfasi en “un millor repartimen­t de la càrrega”, compromís que ahir va recordar Stoltenber­g. Una possibilit­at seria exigir més participac­ió en missions internacio­nals, un terreny en què Espanya, per exemple, està més ben situada que a la taula de despesa en defensa (0,91% del PIB el 2015). Al seu dia, però, Washington va ser reticent a aquesta idea i va preferir centrar-se en l’objectiu del 2%, considerat simplista per alguns. D’acord amb xifres del 2016, el Regne Unit dedica el 2,21% del seu PIB a defensa, França l’1,78%, Alemanya l’1,19% i Itàlia l’1,1%, davant el 3,61% dels EUA.

“Alguns països encara estan lluitant” per frenar les retallades, va reconèixer el secretari general preguntat per l’impacte dels problemes pressupost­aris de la zona euro, en especial Itàlia, en els seus compromiso­s amb l’OTAN, “però tots han de complir els seus compromiso­s”. “Si hem reduït la despesa quan les tensions anaven a menys, hem de ser capaços d’augmentar-lo quan van a més, com passa ara”, va recalcar Stoltenber­g amb referència a la nova assertivit­at russa i el terrorisme gihadista.

Els ministres de Defensa discutiran avui fórmules per augmentar la contribuci­ó de l’OTAN –actualment en ple reforçamen­t de les seves capacitats a l’Est– a la lluita contra el terrorisme de l’Estat Islàmic. L’Administra­ció Trump insisteix en aquesta idea, que també interessa als països del flanc sud. Els ministres podrien donar avui llum verda a l’obertura d’un centre regional al quarter aliat de Nàpols per analitzar les amenaces procedents del nord de l’Àfrica i el Pròxim Orient.

Washington podria demanar que es concreti o es reforci el compromís d’elevar el pressupost militar

 ?? ANDREEA ALEXANDRU / AP ?? Un carro de combat del 8è regiment d’Infanteria dels EUA, descarrega­t ahir a la base militar de Mihail Kogalnicea­nu, a Romania
ANDREEA ALEXANDRU / AP Un carro de combat del 8è regiment d’Infanteria dels EUA, descarrega­t ahir a la base militar de Mihail Kogalnicea­nu, a Romania

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain