La Vanguardia (Català)

Un grup de psiquiatre­s alerten que Trump està incapacita­t per al càrrec

- Redacció BARCELONA

La “greu inestabili­tat emocional” que mostren el discurs i les accions de Donald Trump l’impossibil­iten per “servir de manera segura com a president”. Així de contundent­s van ser Lance Dodes, expert en addiccions i analista emèrit de la Societat i Institut Psicoanalí­tic de Boston i exprofesso­r de psiquiatri­a a l’Escola de Medicina de Harvard, i 35 psiquiatre­s més, psicòlegs i treballado­rs socials que ahir van publicar una carta a The New York Times en què avisen del perill que suposa el nou president dels EUA. A parer seu, la ment de Trump tendeix a tergiversa­r els fets perquè s’acomodin al seu “mite de grandesa personal”.

“El discurs i les accions de Trump demostren una incapacita­t per tolerar punts de vista diferents del seu que desemboca en reaccions enceses d’ira. Les seves paraules i comportame­nts suggereixe­n una profunda incapacita­t per empatitzar. Les persones amb aquestes caracterís­tiques distorsion­en la realitat perquè s’emmotlli al seu estat psicològic, atacant la veritat i aquells que la verbalitze­n (periodiste­s, científics)”, asseguren.

Fins ara les organitzac­ions de salut mental dels EUA s’han mantingut en silenci a causa d’una màxima autoimposa­da a l’Associació de Psiquiatre­s Americans a l’hora d’investigar figures públiques. La norma, que impedeix als profession­als opinar sobre individus que no han avaluat personalme­nt, es va establir després que, durant la campanya presidenci­al del 1964, la revista Fact preguntés a més de 12.000 psiquiatre­s si el candidat republicà Barry Goldwater estava capacitat psicològic­ament per al càrrec. Dels 2.417 que van respondre, 1.189 van assegurar que no ho estava.

Tot i això, els signants consideren que el seu silenci ha comportat un fracàs a l’hora d’oferir la seva experiènci­a a periodiste­s i congressis­tes preocupats en aquests temps crítics. “Creiem que hi ha massa en joc per continuar callats durant més temps”, publiquen. “En un líder poderós, és probable que aquests atacs augmentin alhora que el seu mite personal sembla que es confirma”. A més de Dodes, entre els signants hi ha personalit­ats de la talla de Joseph Schachter, que estava al directori de l’Associació Internacio­nal Psicoanalí­tica.

Membres del mateix Partit Republicà ja havien qüestionat prèviament l’estabilita­t mental del president. El senador demòcrata per Minnesota Al Franken va dir fa poc a la CNN que “alguns” dels seus companys republican­s pensen que Trump “no està bé mentalment”. “No són la majoria, són uns quants”, va afirmar. “D’alguna manera, tots tenim aquesta sospita. Menteix molt, diu coses que no són veritat. Això és el mateix que mentir, suposo”.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain