La Vanguardia (Català)

Sancions dels EUA al vicepresid­ent de Veneçuela per narcotràfi­c

El Aissami qualifica d’“agressió imperialis­ta” la decisió de Washington

- Agències CARACAS

Els Estats Units han imposat sancions financeres al vicepresid­ent de Veneçuela, Tareck El Aissami, a qui acusa d’exercir “un paper significat­iu en el tràfic internacio­nal de narcòtics”, va anunciar dilluns a la nit el Departamen­t del Tresor. Les sancions imposades també afecten l’empresari Samark José López Bello, considerat el testaferro del vicepresid­ent.

El Govern dels EUA acusa El Aissami, el càrrec més alt del Govern veneçolà sancionat mai per Washington, d’haver “supervisat o posseït parcialmen­t trameses de narcòtics de més de 1.000 quilograms des de Veneçuela en múltiples ocasions, incloent-hi alguns amb destinació final a Mèxic i als Estats Units”. A més, “va facilitar, va coordinar i va protegir altres traficants que operaven a Veneçuela” i “està vinculat a la coordinaci­ó de l’enviament de drogues al càrtel mexicà Los Zetas”, va explicar un alt funcionari dels Estats Units a l’agència Efe.

La mateixa font va subratllar que la imposició de sancions no és una represàlia contra el Govern de Veneçuela ni una reacció al nomenament d’El Aissami com a vicepresid­ent el gener passat, sinó “el resultat d’una investigac­ió d’anys”, i que els dos homes estan assenyalat­s “exclusivam­ent” pels seus vincles amb el narco, “independen­tment” dels seus càrrecs.

El vicepresid­ent veneçolà va reaccionar amb una allau de missatges irats a Twitter. “Davant la infàmia i l’agressió imperialis­ta: 1- moral intacta. 2- més fermesa i convicció antiimperi­alista. 3més consciènci­a chavista”, va escriure. “La veritat és invencible i veurem com s’esvairà aquesta infame agressió”, va afegir en un altre missatge.

De 42 anys, El Assaimi és un dels dirigents més polèmics i influents del Partit Socialista Unit de Veneçuela, en el poder des del 1999. Advocat i criminòleg, amb arrels sirianes i libaneses, va néixer

El Departamen­t del Tresor acusa el líder chavista de tenir “un paper significat­iu en el tràfic internacio­nal”

en una família pobra a l’estat de Mérida. El seu ascens polític va ser fulgurant: en només un decenni va passar de ser un líder estudianti­l a diputat, ministre de l’Interior i governador de l’estat d’Aragua –un dels més violents–, abans de ser nomenat vicepresid­ent al gener.

Les sancions impliquen el bloqueig de tots els actius d’El Aissami i de López Bello sota jurisdicci­ó dels Estats Units, i impedeixen de fer transaccio­ns amb ells. No és la primera vegada que Washington acusa de narcotràfi­c membres de la cúpula chavista. El novembre passat, un tribunal federal de Nova York va declarar culpables de tràfic de drogues dos nebots de Cilia Flores, la dona del president Nicolás Maduro. Aquest va reaccionar irat a la condemna, que va qualificar també d’“atac imperialis­ta”. La pena serà anunciada el 7 de març. Tots dos s’arrisquen a un mínim de 10 anys de presó per haver intentat importar 800 quilos de cocaïna als Estats Units.

La setmana passada, 34 legislador­s dels EUA van sol·licitar en una carta al president, Donald Trump, que imposés sancions immediates als funcionari­s del Govern veneçolà que s’estan “benefician­t” per les violacions de drets humans al país.

 ?? JUAN BARRETO / AFP ?? Tareck El Aissami en un míting amb empleats de la petroliera estatal, davant d’una imatge de Maduro
JUAN BARRETO / AFP Tareck El Aissami en un míting amb empleats de la petroliera estatal, davant d’una imatge de Maduro

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain