La Vanguardia (Català)

Un altre testimoni incrimina el policia francès acusat de violar un jove

“Al barri tothom el coneix, l’anomenen ‘Barba-rossa’”, explica una víctima

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

La presumpta violació per un policia, amb una porra, d’un jove negre en un raval de París porta cua. Si el cas del Théo, que s’haurà d’estar aproximada­ment dos mesos a l’hospital amb l’anus esquinçat, ha commogut l’opinió pública i ha provocat deu dies de disturbis i manifestac­ions de protesta en una dotzena de localitats de l’extraradi parisenc, el testimoni, ben documentat, del Mohamed, un amic del Théo també veí de la mateixa barriada d’Aulnay-sous-Bois, suggereix una violència policial racista gairebé rutinària.

El 26 de gener, just una setmana abans que els quatre policies detinguess­in el Théo per a un control d’identitat, el seu amic Mohamed, també de 22 anys, va patir una cosa semblant. Havia sortit a comprar pa quan va veure que un adult encaputxat perseguia un adolescent. El xaval va caure per una traveta de l’adult, el Mohamed va preguntar què passava i l’adult li va dir que era policia. Va continuar el seu camí cap a la fleca i va topar amb dues policies, un d’ells el de la caputxa. “Vine aquí, que t’escorcolla­rem”, li van dir. El van ficar en un portal. Mentre el feien caure va veure l’adolescent detingut i emmanillat a qui li estaven traient la roba. Hi intervé un tercer policia: “Tothom el coneix, el mateix que va penetrar el Théo amb la porra al barri l’anomenen Barba-rossa”.

“Em pegaven, puntades de peu, cops de puny a la cara, al ventre, a l’esquena, sagno per una bretxa al cap, els dic que estic exhaust i m’anomenen ‘brut negre’ i ‘porc’, i m’escupen”. Un veí obre la porta del seu apartament i la tanca espantat davant l’espectacle. Al Mohamed, de professió repartidor, se l’emporten ensangonat a la comissaria, pel camí fins al cotxe patrulla els policies amenacen els veïns impression­ats, apuntant-los amb les seves carrabines llançapilo­tes de goma. A la comissaria l’informen que està detingut per “injúries i rebel·lió”. Un policia el denuncia per agressió perquè s’ha torçat un dit, “al pegar-me”, explica el jove. A l’hospital li certifique­n ferides que són superficia­ls al cap, a la cara, hematomes a la cama... Quan surt de comissaria l’endemà, té la cara tan inflada pels cops que gairebé no veu, diu. Per què no ho va denunciar? “Acabava de trobar feina i no em podia arriscar a perdre-la”, explica.

El seu testimoni, davant el setmanari L’Obs, ve acompanyat del correspone­nt certificat mèdic i de les fotos concloents que han obligat la inspecció policial a estudiar l’afer: una setmana abans de la presumpta violació del Théo, el mateix policia Barbarossa i al mateix barri. Però el dossier policial d’Aulnay-sousBois no s’acaba aquí.

El comissari de policia de la localitat, Vincent Lafon, el cap de Barba-rossa, té un passat tèrbol. El 2004 Lafon era subcap de la brigada nocturna antidelinq­üència de París i va ser condemnat per un escàndol de violències policials, revela el diari L’Humanité.

El 19 de febrer del 2004, després de la persecució d’un conductor ebri que col·lideix amb un mur, l’infractor acaba sobre l’asfalt amb el nas trencat, els calçotets abaixats i un tapaboques inserit a les seves natges. El conductor declara després que els policies havien amenaçat de sodomitzar-lo.

L’escena va ser filmada, però quan la inspecció policial va voler veure el vídeo, les imatges havien estat destruïdes. Lafon va assistir

El comissari d’Aulnay-sous-Bois, escenari de la presumpta violació, té antecedent­s

a l’escena i va ser investigat per no haver impedit un delicte. Va ser condemnat a un any de presó amb indult i un any de suspensió de servei. Tretze anys després de “l’afer del tapaboques”, el comissari, aficionat a la boxa i al heavy metal, apareix com a cap del presumpte violador Barba-rossa a Aulnay-sous-Bois.

Dilluns a la nit hi va haver nous aldarulls al departamen­t de la localitat (Sena Saint-Denis) amb 25 detencions per llançament de pedres i còctels molotov a la policia. Des de l’agressió al Théo, el 2 de febrer, ja són 245 els detinguts.

“La situació es calmarà en una o dues setmanes”, pronostica un treballado­r social d’Aulnay. “La visita d’Hollande ha funcionat, però si el policia acusat de violació no va a la presó, serà pitjor que quan els disturbis del 2005”, diu.

 ?? YOAN VALAT / EFE ?? Un grup de policies antiavalot­s, dissabte passat a Bobigny, al nord-est de París
YOAN VALAT / EFE Un grup de policies antiavalot­s, dissabte passat a Bobigny, al nord-est de París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain