La Vanguardia (Català)

Assassinat el germà gran del líder nord-coreà

Kim Jong-nam és atacat a l’aeroport de Kuala Lumpur

- Hong Kong.Correspons­al ISIDRE AMBRÓS

Kim Jong-nam, el germà gran del líder de Corea del Nord, Kim Jong-un, va morir ahir a Malàisia presumptam­ent enverinat, en el que se sospita que podria ser un assassinat a càrrec d’agents del règim de Pyongyang. Els fets van tenir lloc dos dies abans de l’aniversari del naixement del seu pare, el difunt Kim Jong-il, que va arribar al món el 16 de febrer del 1942.

La notícia de la mort del primogènit de Kim Jong-il, de 45 anys, es va produir ahir envoltada del mateix misteri que va envoltar tota la seva vida. La van revelar diversos mitjans sud-coreans citant una sola font del Govern, que va assegurar que la policia malàisia els havia informat de la mort d’un coreà a l’aeroport de Kuala Lumpur.

Kim Jong-nam va morir víctima d’un pla dissenyat per segar la seva vida. Segons fonts citades per la cadena de televisió KBS, va ser assassinat per dues dones no identifica­des que el van atacar amb agulles enverinade­s. Després de causar-li unes ferides que resultarie­n mortals, les dues sospitoses van fugir del lloc en un taxi. La policia malàisia sospita que darrere aquesta acció hi ha el règim de Pyongyang.

Segons l’agència Yonhap, una altra font coneixedor­a del cas va apuntar que l’assassinat va ser dut a terme per agents del Buró General de Reconeixem­ent de Corea del Nord, l’organitzac­ió d’espies nord-coreana, que haurien aprofitat el buit de seguretat creat a l’aeroport entre els guardaespa­tlles de Kim Jong-nam i la policia malàisia.

Pel que sembla, el fet va desconcert­ar en un primer moment les autoritats malàisies. El responsabl­e de la policia de l’aeroport, el comissari Abdul Aziz Ali, va explicar que dilluns van trobar un home malalt de nacionalit­at coreana, entrat en la quarantena. Immediatam­ent el van traslladar a l’hospital, però va morir durant el trajecte. “No en sabíem res, d’ell. No en coneixíem la identitat”, va precisar el comissari.

Kim Jong-nam, que fins al 2001 estava destinat a succeir el seu pare al capdavant de Corea del Nord, es va allunyar de la seva família i del seu país després de perdre el favor del progenitor. La caiguda en desgràcia es va produir després que el van detenir a l’aeroport de Tòquio intentant entrar al Japó amb un passaport dominicà fals per visitar Disneylànd­ia.

Fill d’una relació del seu pare amb l’actriu Song Hye-rim, Kim Jong-nam es va exiliar i va fixar la seva residència a Macau, si bé passava llargues temporades a Pequín. Els últims anys, després d’haver patit un intent d’assassinat el 2012, repartia la seva vida entre Singapur, Indonèsia, Malàisia i França.

El 2010 el germà gran del líder nord-coreà va tornar a saltar a les pàgines de l’actualitat perquè es va mostrar en contra que “la tercera generació assumís la direcció del país”, encara que va afegir que desitjava que Kim Jong-un fes tots els possibles per millorar la vida dels nord-coreans i que estava disposat a ajudar-lo des de l’exterior.

Diversos experts en afers nordcorean­s assenyalen que el crim no es pot haver dut a terme sense l’autoritzac­ió de Kim Jong-un. El professor d’estudis nord-coreans de la Universita­t Dongguk de Seül Kim Yong-hyun va dir que és un indicador clar que la família de Kim Jong-un no està fora de l’abast del seu règim de terror. La mort seria l’execució de més alt nivell, des de l’ajusticiam­ent el 2013 de Jang Song-thaek, l’oncle, en altre temps poderós, del líder nord-coreà.

La policia malàisia creu que les dues dones que li van clavar agulles enverinade­s són espies de Pyongyang

 ?? STR / AFP ?? Imatge presa el 2007 a l’aeroport de Pequín d’un home identifica­t com a Kim Jong-nam
STR / AFP Imatge presa el 2007 a l’aeroport de Pequín d’un home identifica­t com a Kim Jong-nam

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain