La Vanguardia (Català)

Cinc-cents veïns, nou museus

El remot poble calabrès de Sellia es reinventa com a destinació lúdica i cultural

- EUSEBIO VAL Roma. Correspons­al

L’alcalde vol que el seu municipi envellit sigui “el de més adrenalina d’Europa”

Per una vegada Calàbria no és notícia a causa de la ‘Ndrangheta, la poderosa màfia nascuda en aquesta regió del sud d’Itàlia i amb tentacles a tot el planeta. Gràcies a un alcalde entusiasta i imaginatiu, el pediatre Davide Zicchinell­a, de 41 anys, una altra realitat calabresa ha cridat l’atenció pública. La localitat de Sellia, a 10 quilòmetre­s de Catanzaro, en un racó muntanyós i remot de l’extrem meridional de la bota italiana, presumeix d’un fet sense parió a Europa: malgrat que només té 500 habitants, ha creat nou museus i ben aviat disposarà d’un parc d’esports d’aventura.

“Teníem un rècord negatiu –explica a aquest diari Zicchinell­a, que va arribar a l’alcaldia el 2009–. En 15 anys la nostra població es va reduir a la meitat. Érem un dels pobles més envellits de la regió. Així que vaig pensar a aconseguir un rècord positiu, apuntant a la cultura i el turisme. Han estat set anys de feina. Alguns veïns no ho comprenien i em posaven obstacles, però quan les idees són bones, caminen. Ningú no pot frenar el vent amb les mans quan és fort, diem a Itàlia”.

El Museu dels Nens, el primer d’aquesta índole a Calàbria, és la realitzaci­ó de la qual Zicchinell­a se sent més orgullós, per la seva condició de pediatre. Va ser fruit d’una ajuda de 180.000 euros del Govern regional. Després hi ha l’Ecomuseu, a l’aire lliure, una instal·lació que explica el gran patrimoni mediambien­tal, agrícola i cultural de la zona. També és una novetat el Museu del Còmic, amb 10.000 exemplars, italians i estrangers, i una part dedicada a la història d’aquest gènere artístic. Gràcies a la donació d’un exprofesso­r de Física, s’està muntant el Museu de la Ciència Terrestre i Extraterre­stre. S’hi exposarà una curiosa col·lecció de mostres de sorra de mars i deserts de tot el món, així com fòssils de dinosaures i restes de meteorits. Així mateix, s’han reconverti­t en museus dos trulls (molins d’oli) dels segles XVII i XIX i dos forns antics, que serviran per exhibir la riquesa gastronòmi­ca de la regió.

Una de les iniciative­s més ambicioses, que ha merescut una subvenció d’un milió d’euros de la Unió Europea és la d’un parc d’esports d’aventura que inclou un telefèric, una torre per a salts i un sistema de ponts panoràmics d’estil tibetà. L’inaugurara­n al juny.

L’obsessió de Zicchinell­a és que els seus conciutada­ns deixin d’emigrar i que el poble disposi de recursos per sobreviure, més enllà de continuar produint, com des de fa segles, excel·lent oli d’oliva. “La gran paradoxa és que jo soc un pediatre que administra un poble d’ancians i que vol ser el poble amb més adrenalina d’Europa –comenta l’alcalde, entre rialles–. Som un poble antic i bonic, però no com aquells llocs de Toscana i Úmbria. Per donar-nos a conèixer al món hem de fer coses originals. En comptes d’utilitzar els diners per construir una plaça o un monument, volem crear obres productive­s, que donin activitat econòmica i feina.”

Zicchinell­a sap com atreure la premsa. L’agost del 2015 va emetre una ordenança sobre la “prohibició d’emmalaltir al territori municipal”. Hi instava els veïns a cuidar-se la salut, fer-se anàlisis periòdique­s i acollir a Sellia els qui vulguin gaudir del seu bon clima i de les seves fonts “d’aigua saludable i fins i tot purgativa”, conegudes des de l’època dels romans.

Sellia es va fundar fa més de mil anys. Allà es van refugiar els habitants d’un poble costaner terroritza­ts pels atacs dels sarraïns. “Vam néixer gràcies a la gent que s’escapava, així que tenim el deure d’acollir qui passa dificultat­s”, emfatitza Zicchinell­a. Per això el poble va oferir habitatges a una trentena d’immigrants marroquins que es dediquen a la venda ambulant per la zona. –I la ‘Ndrangheta? –A la ‘Ndrangheta no li agrada la cultura –contesta rabent l’alcalde–. Així que no s’hi acosten. Aquí no veuen interès econòmic. –De moment, però en el futur... –Sí, la màfia existeix. Ja hem pensat a instal·lar un sistema de videovigil­ància.

 ?? AJUNTAMENT DE SELLIA ?? Supervivèn­cia. Sellia va perdre la meitat dels habitants en 15 anys. Amb la producció d’oli d’oliva no n’hi ha prou
avui per retenir la gent
AJUNTAMENT DE SELLIA Supervivèn­cia. Sellia va perdre la meitat dels habitants en 15 anys. Amb la producció d’oli d’oliva no n’hi ha prou avui per retenir la gent
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain