La Vanguardia (Català)

El Govern es referma en la consulta tot i el TC i veu Rajoy “bunqueritz­at”

“Cap resolució de cap tribunal no alterarà la nostra voluntat”, avisa Munté

- Barcelona

“No hi ha cap resolució de cap tribunal que pugui alterar un plantejame­nt democràtic tan sòlid com la celebració d’un referèndum”. El Govern va reaccionar ahir d’aquesta manera a la sentència del Tribunal Constituci­onal que anul·la la resolució aprovada pel Parlament en l’últim debat de política general sobre la celebració d’una consulta d’independèn­cia, com a molt tard, el setembre d’aquest any, i ho va fer reafirmant la seva “voluntat de tirar endavant el mandat del referèndum”.

“La decisió no altera gens la voluntat inequívoca del Govern de continuar treballant per poder celebrar un referèndum aquest 2017”, va remarcar la consellera de Presidènci­a, Neus Munté, en la roda de premsa posterior a la reunió del Consell Executiu, en què va recordar que aquesta voluntat “està reforçada per una majoria política al Parlament i una majoria social a favor d’un referèndum”. La sentència de l’Alt Tribunal, en tot cas, no va sorprendre el Govern, però Neus Munté va ironitzar sobre la “celeritat extraordin­ària” amb què ha estat adoptada just després d’“una setmana judicialme­nt tan intensa com la passada”, en referència a la celebració del judici del 9-N contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau.

La portaveu del Govern, que va reiterar el suport a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i a quatre membres més de la Mesa –Lluís Corominas, Anna Simó, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet– davant el nou advertimen­t del Tribunal Constituci­onal i la possibilit­at que la Fiscalia obri una altra via penal, va emmarcar els fets en el context de “judicialit­zació màxima” que pateix la política a Catalunya i del qual no va dubtar a responsabi­litzar el Govern espanyol. I, en aquest escenari, va retreure tant les declaracio­ns del cap de setmana de Mariano Rajoy, en el congrés del PP, en què posava límits a l’hipotètic diàleg amb Catalunya, com la pretensió del Govern espanyol, que ha transcendi­t les darreres hores, de prescindir de la Generalita­t i buscar aliances directamen­t amb representa­nts de la societat civil –segons publicava ahir La Vanguardia–, que va venir a considerar com un cert abandoname­nt de funcions.

“Si la voluntat de prescindir de la Generalita­t és certa, el que veurem directamen­t és la radicalitz­ació i bunqueritz­ació del Govern de l’Estat, que té el deure de relacionar-se amb el Govern de Catalunya i que no el pot negligir, perquè seria tant com admetre que no vol governar per a tots els catalans”, va advertir la consellera de Presidènci­a. “Si vol obviar la relació amb la Generalita­t, estaria negligint un deure”, va reblar, no sense reconèixer, de tota manera, el poc crèdit que des del gabinet de Carles Puigdemont s’ha donat en tot moment a l’anomenada operació diàleg impulsada des de les files del PP. “La voluntat de diàleg el Govern no l’ha notat mai en els fets, només en les declaracio­ns”, va lamentar.

Malgrat aquesta realitat, l’entorn del president de la Generalita­t continua confiant que l’entrevista pendent amb el president del Govern espanyol en surti afectada i sigui possible fer-la, encara que continua sense tenir data fixada. “Nosaltres continuem comptant que es farà tal com estava compromès”, va subratllar Neus Munté, conscient, això no obstant, que com més temps passa més difícil sembla. Carles Puigdemont va revelar en la sessió de control de la setmana passada al Parlament que Mariano Rajoy havia posposat la reunió fins després del congrés del PP, però una vegada celebrat –“que devia ser molt més important”, va constatar amb sarcasme la consellera de Presidènci­a– el Govern continua “sense tenir novetats respecte a la concreció de la trobada”.

El cas és que, en privat, fonts del Govern es mostren cada vegada més segures que una cita pública entre els dos presidents no es produirà mai, perquè el Govern espanyol vol evitar tota imatge de bilaterali­tat amb Catalunya. “Però almenys quedarà clar que nosaltres ho haurem intentat fins a l’últim instant”, sentencien les fonts en qüestió.

La portaveu considera negligent que el Govern espanyol prescindei­xi de la relació amb la Generalita­t

 ?? INMA SAINZ DE BARANDA ?? Carles Puigdemont i Neus Munté travessen el pati dels Tarongers anant cap a la reunió del Govern
INMA SAINZ DE BARANDA Carles Puigdemont i Neus Munté travessen el pati dels Tarongers anant cap a la reunió del Govern

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain