La Vanguardia (Català)

L’oposició troba “lògic” que s’invalidi la resolució aprovada per JxSí i la CUP

- Barcelona

A Ciutadans, PSC, Catalunya Sí que es Pot i PP només els va faltar entonar un “es veia venir” o un “estava cantat”. No els va agafar pas per sorpresa que el Tribunal Constituci­onal hagi anul·lat la resolució del referèndum unilateral que Junts pel Sí i la CUP van aprovar al Parlament el 6 d’octubre, i que l’Alt Tribunal ja havia suspès al desembre. Els de la formació taronja, els socialiste­s i els populars creuen que la celebració d’un referèndum, ni que sigui “vinculant” –com recollia el text que es va aprovar– no té cap recorregut. En canvi, Catalunya Sí que es Pot continua amb la cançó del referèndum pactat.

D’aquesta manera, el secretari de comunicaci­ó de Cs, Fernado de Páramo, va assegurar que hi ha qui està “fart que Catalunya sigui notícia perquè se salta les lleis”. El diputat taronja va celebrar la decisió del TC, ja que segons el seu parer va demostrar que “en política no hi ha privilegis i tots els polítics han de rendir comptes amb tots els ciutadans”.

Per la seva banda, el PSC va considerar lògica l’anul·lació, perquè el referèndum que proposen Junts pel Sí i la CUP “surt del marc legal”. En conseqüènc­ia, Eva Granados, portaveu dels socialiste­s catalans, va afirmar que la seva formació respectarà la decisió del TC sobre “la secessió que de manera reiterada es vota al Parlament”.

En una línia semblant es va expressar el líder del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, que va recordar que els populars i el Govern espanyol ja havien advertit insistentm­ent que les “actituds irresponsa­bles al marge de la legalitat han de tenir conseqüènc­ies”.

El parer del TC va ser aprofitat per Catalunya Sí que es Pot per tornar a erigir el referèndum pactat com a única via. De fet, la resolució del mateix 6 d’octubre que van aprovar JxSí i CSQP continua viva. El seu portaveu, Joan Coscubiela, va lamentar la judicialit­zació dels conflictes polítics, i va recordar que el conflicte té l’origen “en la negativa del Govern espanyol a reconèixer el dret de la ciutadania a expressar-se sobre el seu futur polític”.

A l’altra cara de la moneda hi ha Junts pel Sí i la CUP. El portaveu de la coalició que lideren el PDECat i ERC, Roger Torrent, també va criticar la judicialit­zació de la política i va subratllar que no es modificarà el full de ruta independen­tista malgrat el parer del TC. “Referèndum o referèndum”, va reblar. Igualment Benet Salellas, de la CUP, va assegurar que la seva formació no acceptarà cap anul·lació que vingui del TC: “El TC pot suspendre la llei de la gravetat, però la veritat és que les coses continuara­n caient a terra”, va dir.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain