La Vanguardia (Català)

La fiscal en cap investigar­à alguns activistes del 9-N

Magaldi denuncia uns fets esdevingut­s al llarg del judici

- TONI MUÑOZ Barcelona

La fiscal en cap de Barcelona, Ana María Magaldi, va convocar ahir els mitjans per explicar ella mateixa l’incident que va patir amb un manifestan­t independen­tista a la sortida del judici del 9-N, circumstàn­cia que va provocar una contundent reacció de la Fiscalia General de l’Estat que en un comunicat va retreure al conjunt de l’independen­tisme “els intents de pressionar la justícia”.

La mateixa Fiscalia de Barcelona estudia amb “calma i rigor” si els fets podrien ser constituti­us de delicte. Per això, ja ha sol·licitat les imatges de les càmeres de seguretat del Palau de Justícia per revisar l’incident.

La fiscal en cap, en una roda de premsa convocada ex profeso, va fer una explicació carregada de transcendè­ncia. “En 64 anys que tinc no havia vist mai reflectida en una persona la mirada d’odi que vaig veure en aquest home i mira que he vist delinqüent­s”, “Vaig témer per la meva integritat”, “Em vaig mantenir ferma durant uns segons que se’m van fer interminab­les”. Tot aquest reguitzell de profunds laments té a veure, tot i això, amb un incident de què els Mossos no tenen constància. La topada amb el manifestan­t va tenir lloc a les portes del Palau de Justícia, on un grup esbroncava els qui sortien de l’edifici des de l’altra vorera. Aquells crits van afectar la fiscal Magaldi més que qualsevol altra persona que va fer el mateix camí que la fiscal. “S’estaven dirigint a mi com a membre d’una institució de l’Estat, sabien que era jo perquè soc conegudíss­ima amb els meus meravellos­os cabells blancs”. La fiscal es va encendre un cigarret i es va aturar cada vegada que els manifestan­ts proferien insults del tipus “feixista”, “fora, fora, fora la justícia espanyola”, “ves-te’n de Catalunya”. Ella els va aguantar la mirada. “No va ser un desafiamen­t: va ser un gest de dignitat”. Preguntada sobre si potser estava exagerant ja que aquestes situacions també les viuen altres persones que ostenten càrrecs de responsabi­litat, ella ho tenia clar: “Jo no soc qualsevol persona: jo soc la fiscal en cap de Barcelona”. Després vindria el fet pel qual va témer per la seva integritat. Un jove se li va acostar per recriminar-li: “Tu ets la Fiscalia, ens condemnes per posar les urnes”. Immediatam­ent va demanar custòdia a un mosso mentre responia al seu interlocut­or que “la Fiscalia no condemna sinó que acusa, i que són els jutges els que condemnen o absolen”.

Atesa la gravetat que la fiscal va conferir a aquest fet, el mateix divendres va telefonar personalme­nt al fiscal general de l’Estat, José Manuel Maza, per traslladar­li la seva preocupaci­ó. La xerrada va culminar dilluns en un comunicat que condemnava els fets i acusava el sobiranism­e d’“intentar imposar-se mitjançant la violència i l’insult”. Tot el cap de setmana va anar circulant pels mòbils dels fiscals el missatge de WhatsApp que Magaldi va escriure en què explicava els fets i que va generar mostres de solidarita­t.

En les explicacio­ns d’ahir Magaldi va avisar on situa la Fiscalia la barrera entre la llibertat d’expressió i la intolerànc­ia. “Això no va en el càrrec” i “els fiscals no estem tan acostumats a les esbroncade­s”, va advertir. El ministeri va ser durament criticat la setmana passada durant el judici del 9-N. Potser per això el fiscal del cas, Emilio Sánchez Ulled, va fer un discurs poc habitual etzibant davant Mas, Ortega i Rigau que “aquell judici també era democràcia”. “Ens va tornar la dignitat a tots els fiscals de Catalunya”, va dir Magaldi.

Magaldi: “No havia vist mai una mirada d’odi com la d’aquest home, i mira que he vist delinqüent­s”

 ?? ALBERTO ESTÉVEZ / EFE ?? La fiscal provincial de Barcelona, Ana María Magaldi
ALBERTO ESTÉVEZ / EFE La fiscal provincial de Barcelona, Ana María Magaldi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain