La Vanguardia (Català)

L’oposició vol que el Govern reveli els seus plans per a la independèn­cia

El PSC demana que siguin públics els documents que l’Executiu guarda en secret

- MAITE GUTIÉRREZ Barcelona

Els grups de Ciutadans i el PSC volen posar llum i taquígrafs sobre els plans del Govern per assolir una eventual independèn­cia de Catalunya. Que tota la ciutadania tingui informació sobre els passos que fa l’Executiu en el seu propòsit de trencar amb Espanya. Les anomenades “estructure­s d’Estat”, la Hisenda, el sistema de finançamen­t, les lleis i els decrets que haurien de regir en la hipotètica República catalana, la preparació d’un referèndum... “tot allò que el Govern assegura que té a punt però que no explica”, va exposar ahir la portaveu socialista, Eva Granados.

Les revelacion­s de l’exsenador d’ERC Santiago Vidal sobre els presumptes preparatiu­s ocults i il·legals de l’Executiu han accelerat aquesta iniciativa de l’oposició, però les seves demandes no se circumscri­uen només al cas Vidal. El PSC ha registrat una moció, que es discutirà al ple del Parlament de la setmana que ve, en què demana que el Govern posi a disposició del Parlament, en un termini de quinze dies, tota la informació relativa a “l’eventualit­at d’una secessió de Catalunya respecte d’Espanya, els seus actes de preparació, la seva execució i les possibles conseqüènc­ies d’aquesta en qualsevol àmbit”. També que es facin públics tots els informes, estudis i dictàmens relacionat­s, com els elaborats per l’Institut d’Estudis de l’Autogovern.

A més, insta el Govern a presentar en seu parlamentà­ria una memòria escrita amb “els textos legals i els esborranys en preparació” que tinguin connexió amb els seus objectius rupturiste­s. Seria el cas, per exemple, de la futura llei de transitori­etat jurídica, que ha de regir el trànsit a aquesta república catalana, però que Junts pel Sí i la CUP tramiten sota secret de sumari. El dia de la seva presentaci­ó, al desembre, els dos grups només van revelar un breu fragment del text. “Esperem coherència per part d’uns grups que diuen que ho tenen tot preparat per a una eventual secessió, però que quan se’ls demana que informin al Parlament neguen tenir res”, va afegir Granados.

Ciutadans, per la seva banda, ha registrat una altra moció en què demanen la compareixe­nça al Parlament del president de la Generalita­t, Carles Puigdemont, perquè aclareixi les declaracio­ns de Vidal, així com l’estratègia independen­tista del Govern, va explicar el diputat Fernando de Páramo. Ahir mateix, la coalició de Govern i els antisistem­a van tornar a impedir a la Junta de Portaveus que el ple de la setmana que ve voti aquesta compareixe­nça, tal com reclamava Ciutadans. La moció del grup liderat

Junqueras donarà avui explicacio­ns sobre el cas Vidal, i Cs demana que comparegui Puigdemont

per Inés Arrimadas també insta el Govern a garantir que les dades fiscals dels catalans no s’utilitzara­n amb propòsits irregulars, tal com va afirmar l’exsenador d’ERC.

Abans de votar aquestes mocions els grups tindran l’oportunita­t d’escoltar avui les explicacio­ns del vicepresid­ent del Govern, Oriol Junqueras, i del secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó, a la comissió d’Afers Institucio­nals i a la d’Economia, respectiva­ment, sobre el cas Vidal. El PSC ha sol·licitat un canvi de l’ordre del dia en aquesta última comissió perquè es voti la petició de compareixe­nça de cinc consellers més.

Tant Ciutadans com el PSC han advertit que si les respostes de Junqueras són evasives promouran una comissió d’investigac­ió per aclarir si les compromete­dores declaracio­ns de Vidal són fantasies o realitat.

 ?? MARÍA BELMEZ / ACN ?? La portaveu del grup socialista al Parlament, Eva Granados
MARÍA BELMEZ / ACN La portaveu del grup socialista al Parlament, Eva Granados

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain