La Vanguardia (Català)

Madrid dona prioritat a la lluita contra el gihadisme

L’Executiu central prepara un pla contra l’ús d’armes biològique­s

- Madrid

La lluita contra el terrorisme gihadista, principalm­ent contra el terrorisme de l’Estat Islàmic, és la “prioritat absoluta” del Govern central en matèria de seguretat nacional, segons va explicar ahir al Congrés el director del Gabinet del President del Govern, Jorge Moragas, que també va presentar els informes sobre seguretat nacional correspone­nts al 2016 i el 2017. Aquest informe inclou la defensa nacional, la lluita contra el terrorisme i el crim organitzat, la cibersegur­etat, la seguretat econòmica i financera, la seguretat energètica, la no-proliferac­ió d’armes de destrucció massiva, l’ordenació de fluxos migratoris, la contrainte­l·ligència, la protecció davant d’emergèncie­s i catàstrofe­s, la seguretat marítima i la protecció de les infraestru­ctures crítiques.

Moragas va posar èmfasi en la lluita contra el terrorisme gihadista, ja que després dels atemptats de París el nivell d’alerta a Espanya es manté en grau 4 sobre 5, cosa que suposa un nivell de risc alt. Segons l’informe de seguretat nacional 2016, les operacions contra terroriste­s desenvolup­ades el 2016 revelen que Espanya, a més de ser un potencial objectiu de diverses organitzac­ions terroriste­s, “serveix de base per a l’activitat logística de les xarxes de captació que actuen tant a Europa com al Magrib i la Mediterràn­ia”. I s’ha constatat que des d’Espanya es traslladen, mitjançant diferents xarxes de captació, “individus radicalitz­ats en zones de conflicte”, especialme­nt Síria i l’Iraq.

Els retornats, segons aquest informe, són “un perill” que no es limita als que han sortit d’Espanya, sinó als combatents terroriste­s estrangers procedents d’altres països de la Unió Europea, que, ser- vint-se de la llibertat de circulació, acaben arribant a Espanya. I a aquests perills s’hi afegeixen els missatges de l’EI amb amenaces genèriques a Espanya o als seus interessos a l’exterior, publicats en espanyol. Tot això, “implica un increment del risc per la seva influència sobre els radicals instal·lats a Espanya”. D’aquí l’esforç en la lluita contra aquest tipus de terrorisme, que ha suposat, en els dos últims anys, la detenció de 144 persones per la seva presumpta vinculació amb la violència gihadista.

Jorge Moragas també es va referir a riscos potencials de futur, que el Govern mira de contrarest­ar anticipant mesures que puguin detectar aquests perills. Concretame­nt, va anunciar que el Ministeri d’Exteriors està elaborant un pla nacional de Biocustòdi­a, que té com a objectiu regular l’emmagatzem­ament de virus i altres agents perillosos per prevenir de manera eficaç brots inusuals, tant naturals com accidental­s i intenciona­ts, de manera que puguin ser utilitzats com a armes biològique­s de destrucció massiva”.

L’increment de les amenaces de l’EI a Espanya i l’augment de retornats, entre els riscos de seguretat

 ?? SERGIO BARRENECHE­A / EFE ?? Jorge Moragas a la comissió del Congrés dels Diputats
SERGIO BARRENECHE­A / EFE Jorge Moragas a la comissió del Congrés dels Diputats

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain