La Vanguardia (Català)

El PDECat i ERC porten l’operació Catalunya al Congrés

- Redacció

El PDECat i ERC han demanat explicacio­ns al Govern espanyol sobre l’anomenada operació Catalunya en seu parlamentà­ria. Va passar ahir durant la comissió de Seguretat Nacional, en què el diputat neoconverg­ent Jordi Xuclà i el portaveu republicà, Gabriel Rufián, van al·ludir a aquesta operació contra polítics independen­tistes. Durant la seva compareixe­nça davant la comissió, Rufián va llançar una bateria de preguntes al director del Gabinet de Mariano Rajoy, Jorge Moragas. “El procés d’autodeterm­inació català es considera una amenaça per a la seguretat nacional de l’Estat espanyol? S’han inventat proves contra polítics independen­tistes catalans? Qui va posar el micròfon al despatx de l’exministre Fernández Díaz? Què sap de l’operació Catalunya? La va crear vostè? Qui paga la festa?”, va exposar el diputat d’ERC.

La resposta de Moragas va ser clara i concisa: “No sé a què es refereix. Em fa la sensació que és una xafarderia o una maledicènc­ia. M’és absolutame­nt aliena i no té res a veure amb la seguretat nacional”. Així, Moragas va concloure el debat sobre l’estratègia antiindepe­ndentista.

Les preguntes del PDECat i ERC van tenir lloc arran de noves informacio­ns sobre l’operació Catalunya, publicades pel diari digital Público. Segons aquest mitjà, la diputada del PP Alicia Sánchez-Camacho va posar en marxa la iniciativa amb ajuda de Moragas. La política popular va ordenar l’enregistra­ment amb l’exnòvia de Jordi Pujol Ferrusola, Victoria Álvarez, al restaurant barceloní La Camarga, segons Público. En aquesta trobada, Álvarez li va parlar sobre els diners que guardava la família Pujol a Andorra, i Sánchez-Camacho va fer arribar la informació al Govern espanyol amb ajuda del director de Gabinet de Rajoy, afegeix el diari en línia.

Moragas va negar ahir qualsevol implicació en aquesta qüestió, com també la veracitat d’aquestes informacio­ns.

En relació amb el cas Pujol, el ministre de l’Interior, Juan Ignacio Zoido, va anunciar ahir que prendrà mesures perquè membres de la Policia no tornin a esmentar informes que després, quan els sol·licita el ministre, no apareixen. També vol posar remei per evitar qualsevol dubte sobre la cadena de custòdia quan s’aportin proves com el pen drive del cas Pujol.

Zoido es va mostrar “sorprès” per l’entrevista a El Mundo d’Eugenio Pino, director adjunt operatiu de la Policia fins que es va jubilar el juny del 2016, en què va demanar que es fessin públics els informes sobre l’11-M, la xivatada de l’operació Faisán i l’assassinat de Marta del Castillo.

“Advoco perquè l’Estat de dret s’imposi i aquestes coses passin a la història”, va comentar el ministre. El que vol, va dir, és que “no s’esmentin més informes que després no apareixen o pen drives sense la confirmaci­ó de qui el custodiï”.

Zoido ha demanat els informes a què es referia Pino en l’entrevista però, fins ara, aquests documents no han aparegut, segons ha comunicat la direcció general de la Policia.

Moragas diu que desconeix qualsevol informació sobre aquesta qüestió

El ministre Zoido posarà ordre dins la Policia respecte a informes i proves

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain