La Vanguardia (Català)

El Govern central nega que hagi oblidat el corredor mediterran­i

La Moncloa no valora la iniciativa empresaria­l que defensa aquest eix

- CARMEN DEL RIEGO / SALVADOR ENGUIX / ÓSCAR MUÑOZ

Madrid/ València / Barcelona

El Govern espanyol i, més concretame­nt, la seva vicepresid­enta, Soraya Sáenz de Santamaría, reiteren la seva aposta pel corredor mediterran­i. Malgrat això l’Executiu de Mariano Rajoy no va voler valorar la reunió de les patronals catalana i valenciana dilluns a València per reclamar aquesta infraestru­ctura.

Tot i així les fonts subratllen que el seu compromís és ferm, i no és d’ara, sinó de l’anterior legislatur­a, quan es van fixar com a prioritari­s el corredor mediterran­i i el corredor atlàntic.

Un exemple d’aquest compromís, asseguren les fonts governamen­tals, és que de la inversió compromesa –16.928 milions d’euros– i ja se n’han executat 13.436 milions. L’Executiu admet que hi pot haver algun retard en alguna de les obres, i que la crisi ha estat un fre per al projecte, però recorden que fa poc es va designar un coordinado­r del corredor mediterran­i, l’enginyer català Juan Barios Baquero, que va ser cap de la unitat de carreteres a Catalunya del Ministeri de Foment. Barios és un interlocut­or únic que té una visió completa de les obres. Al Ministeri de Foment afegeixen que s’han “rellançat i desbloquej­at alguns trams problemàti­cs després de l’arribada del nou equip del ministeri.

El projecte, tal com s’està executant (mitjançant la instal·lació d’un tercer fil en certs trams ja existents i la construcci­ó de traçats nous en d’altres) és una “solució realista”, segons Foment, que permetrà disposar en el mínim de temps possible d’una infraestru­ctura que podran utilitzar tant els trens de viatgers com els de mercaderie­s.

Separar els dos tipus de tràfic a les seves plataforme­s respective­s, com defensen els empresaris, dilataria massa el calendari de les obres, argumenten des del departamen­t que dirigeix el ministre Íñigo de la Serna.

Des de la vicepresid­ència del Govern espanyol se subratlla que l’Executiu té interès en aquesta infraestru­ctura perquè és un dels 46 punts que va plantejar Carles Puigdemont en la seva primera entrevista amb Mariano Rajoy, l’abril del 2016.

Així doncs, les patronals valenciane­s van mostrar ahir el seu malestar per les declaracio­ns de la presidenta del PP valencià, Isabel Bonig, a Las Provincias en què afirmava que “no hi haurà corredor mediterran­i si Catalunya s’independit­za”. Fonts de la Confederac­ió Empresaria­l Valenciana (CEV) van subratllar que “no entenem que digui això, per aquesta mateixa raó no hi podria haver connexió Madrid-Saragossa-Barcelona”.

També el president de l’Associació Valenciana d’Empresaris (AVE), Vicente Boluda, amfitrió de l’acte que va tenir lloc dilluns, va assenyalar al diari LevanteEMV que “aquestes declaracio­ns d’Isabel Bonig no tenen sentit”. “El corredor també és Catalunya, però estem parlant d’Europa, d’un corredor que comença pràcticame­nt a Ucraïna i que acaba a Algesires, d’un corredor transeurop­eu”, va afegir.

També, l’empresari i president de la Fundació Pro-AVE, Federico Félix, peça clau en la reivindica­ció del corredor mediterran­i, va valorar que “Isabel Bonig que estigui tranquil·la, hi hagi o no independèn­cia a Catalunya, el corredor passarà per Catalunya”.

En canvi, tots els grups polítics amb representa­ció a les Corts Valenciane­s, tret del PP, van celebrar la cita de Tarragona. El president valencià, Ximo Puig, a més de mostrar el seu “suport total” als empresaris, va valorar que “aquest acte evidencia la mobilitzac­ió de la societat valenciana per aconseguir el que és just”. “El corredor mediterran­i està encallat i cal treure’l de l’encallamen­t”. En termes semblants es van expressar els líders de Compromís, Podem i Ciutadans a València.

Bonig (PP) sulfura els empresaris dient que no hi haurà corredor si Catalunya s’independit­za

 ?? PERE DURAN ?? Una unitat de l’AVE de la línia d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres
PERE DURAN Una unitat de l’AVE de la línia d’alta velocitat entre Barcelona i Figueres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain