La Vanguardia (Català)

L’exdelegat del govern espanyol a Catalunya, condemnat per estafa

- Barcelona

Francesc Martí Jusmet, que va ser delegat del govern central a Catalunya amb els executius de Felipe González, ha estat condemnat a un any i mig de presó per estafa. Una jutgessa de Barcelona l’ha considerat culpable de quedar-se la meitat d’una campanya de publicitat actuant com a mediador.

La biografia política de Martí Jusmet és dilatada. Arqueòleg de formació, va ingressar en el PSC l’any 1977, i el 1979 ja era regidor a l’Ajuntament de Barcelona. Després, de 1980 a 1982, va ser president de la Diputació de Barcelona, però el gruix de la seva carrera es va desenvolup­ar a la Delegació del Govern de Catalunya, ja que va ostentar aquest càrrec entre el 1982 (quan el PSOE va arribar al poder) i el 1993. Durant aquesta època es van perpetrar els atemptats més sagnants d’ETA a Catalunya, entre ells el d’Hipercor.

Després de deixar la política es va dedicar a l’activitat privada i va estar vinculat al món de l’art, i també de la publicitat, que és on s’ha suscitat el problema que ha acabat en una sentència condemnatò­ria.

Francesc Martí Jusmet era l’administra­dor únic d’una societat que mediavaen el mercat publicitar­i. El juny del 2012 un dels clients, una empresa de logística, li va encarregar una campanya publicitàr­ia en relació amb un estacionam­ent a l’aeroport del Prat, i va abonar a la seva companyia 205.545 euros. Ell, al seu torn, va contractar una altra societat perquè fes els anuncis, entre el juliol i l’octubre del mateix any.

L’acord a què va arribar amb l’empresa publicitàr­ia és que li pagaria l’encàrrec, d’un total de 90.162 euros, en dues parts: una meitat al principi i l’altra quan s’hagués acabat la feina. Però no va ser així.

Segons consta en la sentència del jutjat penal número 1 de Barcelona, la primera part es va abonar, però els 45.081 restants, no. De fet, els abonaments es van fraccionar en tres pagarés, que no es van poder fer mai efectius, cosa que va motivar la denúncia dels perjudicat­s.

La sentència diu que Martí Jusmet “era coneixedor que els pagarés no serien abonats”, i “va disposar de la quantitat en benefici propi”. Després va vendre la seva empresa a un tercer que no tenia res a veure amb l’assumpte. En el judici, la Fiscalia va sol·licitar per a l’exdelegat del govern tres anys de presó, i l’empresa perjudicad­a, dos anys i un dia, però la pena ha estat finalment d’un any i mig per estafa, així com el pagament dels 45.081 euros restants.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain