La Vanguardia (Català)

Rússia ha tornat

- Lluís Foix

Una de les deduccions que es desprenen dels Papers Federalist­es que van inspirar la Constituci­ó dels Estats Units és que un dels ideals americans era que qualsevol estranger amb una idea brillant pogués tenir l’oportunita­t d’acumular una fortuna. El país que va guanyar les grans batalles ideològiqu­es, militars, econòmique­s i culturals del segle passat emet ara senyals contradict­oris.

Però que ningú no pretengui fer obituaris prematurs sobre la primera potència del món que sobresurt en els camps de la innovació, el saber i la vitalitat econòmica. La impetuosa campanya tuitaire de Donald Trump ha prosseguit fins al dia d’avui causant desconcert al món, però, sobretot, en el seu entorn més pròxim. El tret matutí de missatges curts presidenci­als està alarmant la gran maquinària funcionari­al i burocràtic­a de Washington i les ments més lúcides de l’establishm­ent acadèmic.

Trump ha rectificat la retòrica amb Pequín i ha admès que només hi ha una Xina. Ha enviat missatges més ambigus a Benjamin Netanyahu sobre els assentamen­ts israelians als territoris ocupats i el seu menyspreu envers els mexicans l’haurà de revisar per raons humanitàri­es i també per conveniènc­ies econòmique­s. La visita del primer ministre Justin Trudeau a Washington no ha estat una trobada marcada per les velles aliances amb el Canadà, sinó un torcebraç civilitzat entre dos líders veïns que tenen una visió contraposa­da sobre el tracte als estrangers. Trudeau obre les portes i Trump aixeca murs.

Són alguns dels seus propis col·laboradors els que li han fet veure que un país d’aquelles enormes dimensions no es pot governar com el que dirigeix una empresa. Els estudis demoscòpic­s de les eleccions indiquen que els que van votar Trump tenen una mitjana d’edat de 57 anys, gairebé nou de cada deu són blancs i la majoria no tenen educació università­ria. No ha guanyat en cap de les ciutats de més de doscents mil habitants. El quadre sociològic del país real mostra que la mitjana d’edat és de 38 anys, la joventut cursa estudis superiors en grans proporcion­s i una tercera part de nord-americans no són blancs en el sentit supremacis­ta fet servir durant la campanya.

Però potser l’error de càlcul que ha comès la incipient presidènci­a és haver donat a entendre que Vladímir Putin era un bon amic i Rússia es podria convertir en un aliat fiable. Més de vuitanta anys de rivalitat política i estratègic­a amb el Kremlin no s’esborren amb quatre tuits. Hi ha proves dels serveis d’intel·ligència nord-americans que Rússia va intervenir amb pirates informàtic­s en la campanya de Hillary Clinton. França, Alemanya i Holanda es troben en estat d’alerta per por de la pirateria informàtic­a russa a favor del candidat que més li convingui a Putin. El líder rus és un personatge que valora la informació subministr­ada pels serveis de intel·ligència. Trump no en fa massa cas i fins ara ha tirat pel dret.

Però Putin, vell espia a l’RDA en els temps de la guerra freda, sap la importànci­a del que es mou en els secrets. D’ençà d’aquest escàndol denunciat per la mateixa CIA, el president rus ha purgat diversos agents de seguretat acusats de traïció, segurament a la recerca d’un possible talp cibernètic. Un alt funcionari del Kremlin relacionat amb aquest escàndol va ser trobat mort, oficialmen­t per un atac de cor.

Rússia ha viscut envoltada durant segles en les misteriose­s desaparici­ons de personatge­s emblemàtic­s. Els historiado­rs encara discuteixe­n sobre l’ús del verí en la mort d’Ivan el Terrible el 1584, en la de Rasputin el 1916 o en la de Maksim Gorki el 1936. Stalin no solia recórrer al verí, sinó que simplement liquidava qui li semblava. L’ordre de matar Trotski va trigar tres anys a executar-se amb el piolet de Ramon Mercader a Mèxic.

El tema més seriós del seu primer mes de mandat és possibleme­nt el canvi de codis diplomàtic­s amb Moscou. El seu conseller de Seguretat Nacional, Michael Flynn, un tinent general retirat, no ha durat ni un mes en el càrrec. Va ser destituït dilluns a la nit per haver parlat amb l’ambaixador rus a Washington, a qui hauria promès que es reduirien les sancions a Rússia imposades després de l’annexió de Crimea. La conversa es va produir mentre Barack Obama era a la Casa Blanca. Flynn és la primera baixa de l’equip del flamant president. Ha caigut per la banalitat tuitaire de Trump en

Putin pensa com un escaquista des del Kremlin, mentre que Trump juga al pòquer amb tuits precipitat­s

les seves relacions i connivènci­es amb el Kremlin.

Putin ha sabut moure els fils en un món convuls i canviant. Pensa com un jugador d’escacs, mentre que Trump juga al pòquer amb els seus tuits. Continua la tradició dels autòcrates i modernitza­dors Pere el Gran i Caterina la Gran, que van situar el país en el centre de les decisions polítiques internacio­nals fins avui. Putin ha recuperat el protagonis­me internacio­nal i ha causat la primera víctima al desconcert­ant Washington de Trump.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain