La Vanguardia (Català)

Què fem ara?

En tot just un mes i mig, deu dones (i dues filles) han estat assassinad­es per la seva parella Els diputats es reuneixen avui en la subcomissi­ó que pretén arribar a un pacte d’Estat Combatre la cultura masclista, l’eina essencial per erradicar aquest ti

- Madrid

L’ENTORN

Deu dones assassinad­es (i dues filles) en poc menys d’un mes i mig. Exactament en 44 dies. La majoria joves, una d’elles un nadó d’un any, que ni tan sols havia tingut temps d’assaborir la vida. Una altra havia estrenat majoria d’edat feia pocs mesos. Una dotzena de vides escapçades, a les quals s’ha d’afegir l’immens mal que ha fet a les seves famílies, als seus amics. Especialme­nt a aquests tres nens que han quedat orfes de mare en mans de la persona que suposadame­nt els estimava... Aquesta és la realitat a què hauran de donar resposta i solucions els grups parlamenta­ris que avui es reuneixen al Congrés per intentar arribar a un pacte d’Estat per erradicar la violència de gènere, un tipus de violència que suposa entre un 20% i un 25% dels assassinat­s que es registren cada any a Espanya.

Però quines solucions hi pot haver per aturar aquests assassinat­s? Què s’ha de fer per evitar que milers de dones siguin víctimes de maltractam­ent? Espanya disposa d’una llei específica de lluita contra aquest tipus de violència que, de ben segur, serà ampliada en aquest nou pacte d’Estat perquè incorporar­à no només el mal causat a les dones per les seves parelles o exparelles, com fins ara. S’hi inclouran també aquelles altres violències exercides contra les dones pel simple fet de ser-ho, com la violació, l’ablació o el tràfic amb finalitats sexuals (tal com es va comprometr­e a fer Espanya amb la firma del conveni d’Istanbul).

Però el problema de la violència de gènere no és només un problema jurídic, ni tampoc de seguretat (tot i que fa falta més coordinaci­ó i més personal) o de recursos socials (clarament insuficien­ts). Com han explicat a La Vanguardia experts que des d’aquesta mateixa tarda participar­an en la subcomissi­ó del Congrés per a aquest pacte, el gran problema (i la gran solució) té a veure amb la prevenció. Perquè la violència de gènere no es podrà erradicar si no se’n busca la llavor i es talla d’arrel: el masclisme que encara perdura en la societat. I aquesta tasca, indiquen, s’ha d’emprendre des de l’escola i les famílies, desmuntant valors i creences que van en contra de la igualtat de gènere i dels drets humans.

LES XIFRES Aquesta classe de crim suposa entre un 20% i un 25% de tots els assassinat­s que hi ha a Espanya

A les vides truncades cal sumar el mal que fa a la família i els amics

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain