La Vanguardia (Català)

Per denunciar, sempre acompanyad­a d’un advocat

-

La llei estableix que la dona ha d’estar sempre acompanyad­a per un advocat, des del primer moment que entra en una comissaria per posar una denúncia. Però avui dia poques ho saben i els agents no n’informen, de vegades per desconeixe­ment.

Però aquesta absència d’acompanyam­ent legal té conseqüènc­ies molt negatives per a la víctima, que en la primera declaració sol estar confusa i plena de buits i contradicc­ions. I si hi ha contradicc­ions, si no s’expliquen bé els fets, si no es detallen els actes, molts jutges qüestionen les declaracio­ns de les dones. Aquesta és una de les peticions que més repeteixen els juristes especialit­zats en matèria de gènere, i que recalcaran als diputats encarregat­s de buscar aquest pacte d’Estat. També la necessitat de millorar la comunicaci­ó amb les forces de seguretat per tal de protegir la víctima.

Demanen més recursos, perquè aquests delictes s’han convertit en un dels més nombrosos i lluitar sense fissures contra els estereotip­s que des de determinat­s sectors s’intenta difondre, com el que diu que la majoria de denúncies de les dones són falses (cosa totalment desmentida pel Poder Judicial). Experts en aquest camp demanen que la formació arribi a tots els jutges perquè encara perduren en la judicatura els qui continuen sense entendre què és la violència de gènere.

Se subratlla especialme­nt tot el que té a veure amb les noves formes de maltractam­ent a través de les noves tecnologie­s, sobretot entre els adolescent­s, i la necessitat de revisar amb agilitat la normativa sobre això. Els juristes reconeixen que cal millorar la resposta que des de l’administra­ció de justícia es dona a les víctimes perquè confiïn en el sistema. Una cosa que, a parer seu, ara no passa. S’estima que poc més del 30% de les dones víctimes de violència de gènere presenten una denúncia. La resta viuen en silenci aquesta tortura.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain