La Vanguardia (Català)

Setge rotund a tots els comentaris masclistes

-

A la subcomissi­ó per arribar a un pacte d’Estat hi haurà força periodiste­s com a ponents, i la majoria se centraran en la necessitat de millorar la qualitat de la informació i la manera d’enfocar el tema. Al cap i a la fi, els mitjans han estat i són un dels millors instrument­s per aconseguir sensibilit­zar l’opinió pública sobre aquest flagell. S’insistirà en la necessitat que els periodiste­s estiguin informats en aquesta matèria i que s’apliquin qüestions bàsiques dels codis deontològi­cs profession­als, com la veracitat, el respecte a la dignitat i intimitat de les víctimes i, sobretot, la no-justificac­ió del delicte ni del delinqüent. Però no només en la informació que fa referència a la violència de gènere, sinó també a la necessitat que es qüestioni els comportame­nts masclistes, origen indiscutib­le d’aquest tipus de violència. En tots els àmbits de la informació.

És fonamental la imatge que els mitjans donen de la dona, tant des del punt de vista visual com del llenguatge. “Els mitjans de comunicaci­ó tenen una gran la responsabi­litat en la imatge publica de les dones que es crea a través del llenguatge que utilitzen. Aquest llenguatge les pot amagar, discrimina­r i fins i tot denigrar. Contràriam­ent, un tractament igualitari en el discurs mediàtic pot contribuir no només a visibilitz­ar-les, sinó a accelerar l’avenç cap a la igualtat en molts altres àmbits.

És, doncs, necessari que el llenguatge periodísti­c es faci ressò dels procedimen­ts lingüístic­s encaminats a evitar la discrimina­ció per raó de sexe, perquè així s’afavoreix que se’n prengui consciènci­a i es contribuei­x a animar sensibilit­ats en pro d’una societat mes igualitàri­a”, assenyala Susana Guerrero, professora de Llengua a la Universita­t de Màlaga.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain