La Vanguardia (Català)

‘Playboy’ tornarà a publicar nus

El director de la revista creu que és el moment que recuperi la seva identitat

- ALBERT MOLINS RENTER

Un any després de prendre la decisió de deixar de publicar fotografie­s de dones nues, la revista Playboy ha comunicat que a partir del número de març-abril d’aquest any tornarà a incloure aquest tipus de continguts. De tota manera, sembla que la intenció de la revista és no publicar fotos de nus frontals com era habitual fins l’any passat. Playboy abraça novament la nuesa amb Elizabeth Elam –a la portada amb el títol de La nuesa és normal – i de Nina Daniele. L’exemplar també conté una entrevista amb l’actriu Scarlett Johansson i articles sobre l’actor Adam Scott i el presentado­r de la CNN Van Jones.

L’exemplar de gener-febrer del 2016, amb Pamela Anderson a la portada, va ser anunciat com l’últim que incloïa nus femenins de la seva dilatada història, que es remunta al 1953. “Assumim un risc renunciant als nus, però el risc forma part del nostre ADN”, va dir llavors Playboy. Ahir Cooper Hefner –25 anys i fill del fundador a qui ha substituït al capdavant de la publicació–, i que sempre s’havia mostrat contrari a la decisió que es va prendre el desembre del 2015, deia per Twitter que ell era el primer a admetre que “la manera com la revista mostrava els nus estava antiquada, però abandonar-los del tot va ser un error”.

El fill del fundador de la mítica revista ha defensat que “els nus no han estat mai el problema, perquè la nuesa no és un problema. Avui recuperem la nostra identitat i reclamem qui som”, ha subratllat el director de la publicació dels Estats Units.

Per Josep Lluís Micó, catedràtic de Periodisme de la URLBlanque­rna, les afirmacion­s de Hefner en el fons indiquen fins a quin punt els nus femenins estaven associats a la marca Playboy. “Una publicació és una marca en ella mateixa, i si perd un dels seus atributs més caracterís­tics és probable que molta gent l’abandoni. Això és greu en qualsevol sector, però en el dels mitjans impresos, sumits en una greu crisi, ho és especialme­nt”.

De tota manera, i segons l’opinió de Micó, ara hi podria haver la paradoxa que el retorn als nus no serveixi per salvar la revista. “Tothom pronostica la mort dels mitjans impresos a mans dels mitjans digitals. Resulta que un dels continguts estrella d’internet són els vídeos pornogràfi­cs, per la qual cosa tornar a publicar fotos de dones despullade­s no sembla que sigui la millor decisió per intentar recuperar la circulació de la revista. Aquesta és la terrible paradoxa. Per molt que els mitjans impresos facin el mateix que els digitals, les seves xifres continuen caient, però d’altra banda, si continuen fent el que feien a la dècada dels seixanta, el seu futur és igualment incert”, assegura Micó. Confiar en els seus lectors militants i en anunciants que volen arribar a públics molt segmentats potser no és suficient, ara que ha quedat clar que eren pocs els que compraven la revista pels articles, encara que a les seves pàgines hi hagin deixat la firma les millors plomes del periodisme nord-americà.

Fa just un any la publicació “va assumir el risc” d’abandonar les fotos de dones despullade­s

 ?? GAVIN BOND / AP ?? El número de març i abril de Playboy mostra a la model Elizabeth Elam despullada
GAVIN BOND / AP El número de març i abril de Playboy mostra a la model Elizabeth Elam despullada

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain