La Vanguardia (Català)

L’institut ISGlobal reforça el lideratge de Barcelona en salut planetària Més de 300 investigad­ors treballara­n al centre ara fusionat amb el Creal

- JOSEP CORBELLA

Més de tres-cents investigad­ors de vint-i-vuit països, integrats en trenta grups de recerca, treballara­n a l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), que comença una nova etapa després de fusionar-se amb el Centre de Recerca en Salut Ambiental (Creal).

La fusió de les dues institucio­ns “ens permet guanyar múscul científic”, destaca Antoni Plasència, director general d’ISGlobal. Les àrees de recerca prioritàri­es de l’institut inclouran, d’una banda, la salut global, camp en el qual ISGlobal ja era un referent mundial –per exemple amb els seus treballs sobre l’erradicaci­ó de la malària–. D’altra banda, la salut pública, camp en el qual el Creal era una referència –per exemple, amb les seves investigac­ions sobre els efectes de la contaminac­ió en el desenvolup­ament del cervell–.

Però a més ISGlobal treballarà en el camp emergent de la salut planetària, que vincula la salut global amb la salut pública. La fusió entre l’anterior ISGlobal i el Creal facilitarà les investigac­ions en aquest camp.

“Per què necessitem el concepte de salut planetària?”, es preguntava ahir retòricame­nt Andrew Haines, president de la Comissió Rockefelle­r-Lancet sobre salut planetària, a l’acte de presentaci­ó de la nova etapa d’ISGlobal. “Hem de reconèixer que la nostra salut depèn en última instància de la salut del planeta”, va respondre. “La salut planetària és la salut de la civilitzac­ió humana”.

Les investigac­ions en aquesta nova àrea inclouen, per exemple, els efectes del canvi climàtic sobre les poblacions o l’emergència de nous virus pels canvis en els ecosisteme­s.

“En aquests temps en què nous bàrbars es dediquen a construir nous murs i noves fronteres, la voluntat de col·laborar i la solidarita­t que defineixen ISGlobal són més necessàrie­s que mai”, va declarar Josep M. Antó, director científic de l’institut.

En la seva nova etapa ISGlobal tindrà un pressupost anual d’uns 20 milions d’euros. D’aquests, 8 milions formen part del finançamen­t estructura­l aportat majoritàri­ament per la Fundació Bancària La Caixa i, amb menys quantitat, pel Govern central, la Generalita­t i l’Ajuntament de Barcelona.

Els 12 milions restants els obtenen els mateixos investigad­ors presentant-se a convocatòr­ies competitiv­es en les quals uns projectes són aprovats i d’altres rebutjats. La principal font de finançamen­t dels investigad­ors d’ISGlobal per aquesta via és la Fundació Bill i Melinda Gates, seguida de la Unió Europea.

En aquesta nova etapa, l’institut té la peculiarit­at que hi participen dos hospitals i dues universita­ts, una col·laboració sense precedents en instituts de recerca de Catalunya. Al seu patronat s’hi integraran la UPF i el Parc de Salut Mar per part del Creal; i la UB i l’hospital Clínic per part d’ISGlobal.

Ara per ara, l’institut mantindrà dos campus separats, un al Parc de Recerca Biomèdica de Barcelona (PRBB) al costat de l’hospital del Mar i l’altre a l’hospital Clínic. Més endavant, en la mesura que el finançamen­t ho permeti, està previst reunir tots els grups de recerca en un mateix campus, segons va informar Antoni Plasència.

Amb la fusió entre ISGlobal i el Creal, l’institut es consolida entre els tres més importants d’Europa en l’àrea de la salut global. Comparteix el podi amb l’Escola d’Higiene i Medicina Tropical de Londres i amb l’Institut Suís de Salut Pública i Tropical de Basilea.

En aquesta nova etapa, “ISGlobal es converteix en un referent a favor de la salut humana i planetària”, va destacar ahir Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària La Caixa. Giró va defensar el valor de la investigac­ió per “transferir coneixemen­t de qualitat a les persones que més ho necessiten”.

La institució es consolida entre les tres més importants d’Europa amb les de Londres i Basilea

 ?? LLIBERT TEIXIDÓ ?? Pedro Alonso, Leonardo Simao, Andrew Haines, Antoni Comín, Javier Solana, Jaume Giró, Antoni Plasència i Josep M. Antó ahir a l’acte de presentaci­ó de la nova etapa de l’Institut de Salut Global de Barcelona celebrat al palau Macaya
LLIBERT TEIXIDÓ Pedro Alonso, Leonardo Simao, Andrew Haines, Antoni Comín, Javier Solana, Jaume Giró, Antoni Plasència i Josep M. Antó ahir a l’acte de presentaci­ó de la nova etapa de l’Institut de Salut Global de Barcelona celebrat al palau Macaya

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain