La Vanguardia (Català)

Tarragona debat l’ús dels seus monuments

L’Ajuntament ha obert un procés participat­iu per fixar les condicions d’ús dels espais patrimonia­ls

- SARA SANS

Per 425,53 euros es pot llogar l’amfiteatre de Tàrraco, el passeig arqueològi­c, una sala del pretori o el circ romà, ja sigui per a un casament, una reunió o un congrés. És la tarifa del monument per a un matí o una tarda. Amb l’actual protocol de cessió del patrimoni, l’amfiteatre romà de Tarragona s’ha convertit en escenari d’actes polítics significat­ius: per a Societat Civil Catalana o per a l’ANC. O s’ha tancat en exclusiva per als passatgers d’un creuer, i els altres visitants s’han quedat rere la tanca. Ara l’Ajuntament vol revisar aquest protocol a través d’un procés de participac­ió ciutadana.

“Ens hem de prendre el temps que faci falta per reflexiona­r sobre quins usos volem que tingui el nostre patrimoni”, va dir ahir la regidora Begoña Floria. La utilitzaci­ó per part d’entitats amb una intensa càrrega política i ideològica d’un dels monuments que s’han convertit en símbols de la ciutat (l’amfiteatre); la intervenci­ó de l’artista contempora­ni Àlvar Calvet, que va vestir amb estelades i banderes espanyoles les estàtues de Roger de Llúria i el

Monument als herois del 1811 ,i l’organitzac­ió d’esdevenime­nts festius en entorns històrics ha posat el debat sobre la taula i obre nombrosos interrogan­ts: es poden llogar aquests espais per a esdevenime­nts privats en horari d’obertura al públic? Compensen els ingressos?

El procés de reflexió va començar el mes de desembre passat en una jornada presencial de debat amb diversos especialis­tes sobre patrimoni i la seva gestió. En paral·lel, i dins del programa Civit Tàrraco, s’ha posat en marxa una plataforma digital (Messagenes) oberta a tots els ciutadans, tècnics o polítics, en què cada participan­t pot compartir les seves propostes. “Amb les propostes farem un mapa d’idees, i una vegada analitzade­s i valorades tècnicamen­t es podran incorporar al nou protocol d’usos”, afegeix Floria. De moment, la plataforma digital només té dotze usuaris registrats, “però ara farem publicitat i la donarem a conèixer a les entitats”, explica Floria. El procés de participac­ió continuarà al febrer i al març amb dues sessions més de debat presencial. Després començarà la redacció del nou protocol, que s’acabarà aprovant al ple municipal, abans que s’acabi l’any.

Actualment les tarifes i les condicions d’ús dels set monuments que gestiona l’Ajuntament de Tarragona estan penjades al web del Museu d’Historia. “Estem restringin­t al màxim la cessió, i últimament no hem tingut peticions de partits polítics”, assegura el director del museu, Lluís Balart, partidari de redactar unes condicions més estrictes que garanteixi­n el bon ús dels monuments, alguns dels quals declarats patrimoni mundial per la Unesco.

Actualment la tarifa de matí o de tarda és de 425,53 euros, i de nit, de 607,89 euros. Llogar-los tot el dia costa 1.215,79 euros. Les peticions han d’indicar les mesures de seguretat i les tècniques necessàrie­s, i en alguns espais no s’admet organitzar banquets. En tots els casos un tècnic municipal de Patrimoni ha d’aprovar la proposta.

L’amfiteatre romà ha estat escenari d’actes polítics i s’ha tancat en exclusiva per a un grup de creueriste­s

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain