La Vanguardia (Català)

Justícia obrirà una presó de dones i preventius l’any 2025

El Govern construirà un centre amb capacitat per a 700 reclusos en un solar de 20.000 m2 a la Zona Franca

- TONI MUÑOZ

La Generalita­t destinarà 32 milions a la construcci­ó d’un centre obert que s’ha d’inaugurar el 2021

La Generalita­t té previst obrir el 2025 un centre penitencia­ri de dones i preventius a la Zona Franca. El conseller de Justícia, Carles Mundó, ho va anunciar ahir després de la reunió del Consell Executiu, en què va donar compte del calendari del seu pla penitencia­ri. L’edifici s’aixecarà en un solar de 20.000 metres quadrats a la Zona Franca que l’Ajuntament de Barcelona va cedir al Govern en el marc del conveni subscrit entre les dues administra­cions per tancar la Model.

Justícia no es planteja només clausurar la centenària presó de l’Eixample: amb la construcci­ó del nou centre de dones i preventius, el departamen­t també preveu el tancament de la presó de Wad-Ras, que té unes instal·lacions centenàrie­s, i el desmantell­ament ja anunciat del centre obert de la Trinitat Vella, a Sant Andreu. La principal novetat del projecte és que als dos complexos que es construira­n a la Zona Franca –un de dones i preventius, i un altre en règim obert– s’aglutinarà tota l’activitat que actualment es concentra als tres penals de Barcelona.

Les noves dependènci­es tindran un altre espai per a 300 presos preventius de la comarca del Barcelonès, que actualment represente­n el 40% dels reclusos de la Model. Segons aquest plantejame­nt, la resta dels preventius d’altres comarques que actualment van al penal de l’Eixample serien dirigits a les presons que els quedessin més properes. Els del Baix Llobregat a Brians, els del Vallès a Quatre Camins...

L’inici de les obres de la nova presó està previst per a finals del 2021, i s’espera que s’acabin el 2025. El projecte tindrà un cost estimat de 75 milions d’euros.

L’altre projecte serà la construcci­ó d’un centre obert –per als presos en tercer grau que només hi van a dormir– en un solar de 6.500 metres quadrats també a la Zona Franca. La Generalita­t va aprovar ahir destinar una partida de 32 milions d’euros per aixecar les noves instal·lacions. L’edifici tindrà capacitat per acollir 800 reclusos que ara ocupen la Model, Wad-Ras i la Trinitat. El conveni firmat entre les dues administra­cions preveia que després del tancament de la Trinitat s’enderrocar­ia el centre i s’aprofitari­a l’espai per a la construcci­ó d’habitatge social.

 ?? ROSER VILALLONGA ?? El centre obert de la Trinitat, a Sant Andreu (Barcelona)
ROSER VILALLONGA El centre obert de la Trinitat, a Sant Andreu (Barcelona)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain