La Vanguardia (Català)

Universita­ts afegeix una matèria més d’opció i corregeix les ponderacio­ns

L’assignatur­a triada en la fase general servirà en l’específica per apujar nota

- CARINA FARRERAS

El Consell In ter universita­ri de Catalunya (CIC) va enviar dilluns passat una nota als instituts en què aclaria i corregia les indicacion­s que la secretària d’Universita­ts va anunciar la setmana passada sobre l’organitzac­ió de les proves d’accés a la universita­t (PAU) del juny del 2017. Les correccion­s es refereixen a la introducci­ó d’història de l’art com a cinquena modalitat opcional en la primera fase de l’examen, l’obligatòri­a, i el canvi en el sistema de ponderacio­ns que perjudicav­a els alumnes que volien apujar nota per entrar a carreres amb númerus clausus. Aquest és el cas de Medicina, Biologia o ADE.

A més d’història de l’art podran escollir història i fonaments de les arts, llatí, matemàtiqu­es aplicades per a les ciències socials i matemàtiqu­es, independen­tment del batxillera­t cursat. Després de l’anunci de la setmana passada, els alumnes que volien apujar nota es queixaven que triant una d’aquestes matèries en la fase obligatòri­a es veien obligats a optar per assignatur­es diferents en l’específica que no ponderava el màxim (0,2 per examen), per tant es quedaven sense prou nota per optar a les carreres més demanades. Per això demanaven un canvi en la ponderació, reclamació que va recollir fins a 17.000 firmes.

El Consell ha acceptat la petició o, si més no, ha informat del canvi de ponderació molt favorable ara als alumnes d’aquest curs, ja que poden estalviar-se fer una prova. Així, la matèria de modalitat escollida en la fase general (entre les cinc esmentades anteriorme­nt) podrà ponderar per a la fase específica si la nota obtinguda no és inferior 5 i no hauran de tornar a examinar-se d’aquesta prova.

En la fase específica, per apujar nota es podrà escollir, com anys anteriors, un màxim de tres matèries, de les quals en ponderaran únicament dues. I podran ser assignatur­es que la Lomce defineix com a “troncals” si no s’han escollit en la fase general.

“Des de l’Oficina d’Accés a la Universita­t compartim la vostra inquietud davant els dubtes o consultes que s’han pogut generar” diu la comunicaci­ó del CIC als directors de centre que havien expressat la seva sorpresa davant els canvis esgrimits. La nota explicita la raó de les modificaci­ons per la necessitat d’adaptar les proves catalanes a l’ordre ministeria­l ECD/1941/2016, publicada el 22 de desembre, i que estableix al seu article tercer el format de les proves d’avaluació del batxillera­t per a l’accés a la universita­t. L’adaptació a aquesta ordre garanteix plenament, segons el comunicat del CIC als instituts, “la seguretat jurídica dels alumnes tant en el moment de l’accés als estudis universita­ris a les universita­ts catalanes i a la resta de l’Estat [districte únic], com en la futura obtenció del títol de grau”. Per tant, si el Govern hagués mantingut les PAU idèntiques a anys anteriors, tal com va prometre durant el curs anterior a fi de tranquil·litzar les famílies davant la possibilit­at que s’imposessin les revàlides del PP, els estudiants no haurien pogut estudiar fora de Catalunya o el seu títol universita­ri no hauria estat vàlid sense la certificac­ió del Ministeri d’Educació. D’aquesta manera, amb la nova adaptació, es garanteixe­n tots els drets.

Història de l’art s’afegeix a les matèries de modalitat que es podran escollir en la fase obligatòri­a

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain