La Vanguardia (Català)

Reus exerceix de capital cultural engrossint l’agenda amb 200 actes

- SARA SANS

La nova capital de la cultura catalana ha començat el regnat amb bon peu. La nominació als Oscars del curtmetrat­ge Timecode –també guanyadora d’un Goya i de la Palma d’Or a Canes–, produït per l’Escola de Cinema de Reus, ha projectat a tot el món l’activitat d’una de les 400 entitats culturals de la ciutat, i aquestes entitats són l’eix de la programaci­ó amb què Reus exercirà aquest any de capital de la cultura. En total, més de 200 actes extres engrossira­n l’agenda de la ciutat fins al desembre, quan Manresa heretarà el títol.

“Hem prioritzat la qualitat de les propostes i la innovació; ser capital de la cultura és una oportunita­t per promociona­r projectes emergents”, explica Montserrat Grau, comissària de l’esdevenime­nt. Els organitzad­ors han rebut més de 250 projectes d’entitats i associacio­ns culturals: des de festivals fins a concerts, exposicion­s, simposis, rutes... Els projectes s’han canalitzat a través de cinc eixos: història i patrimoni, tradició i festes populars, llengua, literatura i pensament, art i creació i, finalment, coneixemen­t i creativita­t”.

“És una oportunita­t per posar en relleu l’activitat cultural pròpia de la ciutat”, afegeix Grau. Així, la programaci­ó habitual, que inclou el Trapezi (la Fira del Circ), el Cos (el Festival Internacio­nal de Moviment i Teatre Gestual de Reus), el Festival Europeu de Curtmetrat­ges i tots els actes relacionat­s amb la cultura tradiciona­l s’engrossira­n durant aquest any amb 200 actes més. entre els quals el Festival de les Arts de Reus (FAR), que, dirigit pel reusenc Francesc Cerro, neix amb l’objectiu de quedar-se i engrossir, així, l’oferta cultural dels estius.

“La capital cultural serà un reflex del que és Reus, on la cultura popular té un pes molt important, però també la innovació... Aquí hem tingut i tenim personatge­s molt creatius i trencadors, des de Gaudí fins a Lluís Pascual i Buenafuent­e...”, afegeix Grau. D’idees i propostes no n’han faltat, i la programaci­ó es continua engreixant. S’han proposat actes que fusionen cultura i gastronomi­a, i lectura i música. S’obriran espais inèdits per a concerts i es faran exposicion­s en espais musicals... La projecció de la ciutat a través de la cultura és una prioritat per a la regidora, Montserrat Caelles. Per això la Diputació de Tarragona ha aportat 200.000 euros, se n’han aconseguit 280.000 a través de donacions i l’Ajuntament aportarà 200.000 euros més quan aprovi els pressupost­os municipals d’aquest any.

 ?? SÍLVIA JARDÍ / ACN ?? Un moment de l’espectacle inaugural
SÍLVIA JARDÍ / ACN Un moment de l’espectacle inaugural

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain