La Vanguardia (Català)

París recupera la guillotina

El Barça no pot ni somiar amb la remuntada després d’un naufragi que reformula el futur de Luis Enrique

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

LA DEGENERACI­Ó Gairebé el mateix onze que fa dos anys va escombrar el PSG ahir va ser ridiculitz­at i desposseït de tota autoritat

París ha entrat a formar part de la geografia tràgica del Barcelona. El conjunt blaugrana va desplegar a la Ciutat de la Llum una de les seves actuacions més fosques i va rebre una golejada històrica, la pitjor de l’equip en el format de la Lliga de Campions, només equiparabl­e al 4-0 de la final d’Atenes contra el Milan el 1994, el mateix marcador que hi va haver en l’anada de les semifinals del 2013 al camp del Bayern. La magnitud de la tragèdia és equiparabl­e al 0-4 que va infligir el Dinamo de Kíev al Camp Nou el 1997 al Barça de Van Gaal, que no va arribar a superar la fase de grups. L’equip de Luis Enrique va ser guillotina­t al Parc dels Prínceps, desposseït totalment de la seva autoritat. Fer una crida a una remuntada el 8 de març seria ridícul després de la manifesta inferiorit­at tàctica, física i tècnica que va exhibir contra el PSG.

El Barça, que feia 22 partits que marcava com a visitant, era el primer equip en condicions d’accedir per desena temporada consecutiv­a als quarts de final de la Champions. Ho diem en passat, perquè tot i que matemàtica­ment encara és possible i Luis Enrique sol destacar que la grandesa del futbol és la seva imprevisi-bilitat, els símptomes de decadència són tan aguts que ni de miracle. Pots jugar millor o pitjor, però no fer concession­s al ridícul en una cita tan mediàtica i transcende­ntal perquè en aquestes circumstàn­cies les conseqüènc­ies no solen limitar-se al resultat. Cal plantejar-se com incidirà la caricature­sca virtual eliminació europea en la reflexió de Luis Enrique sobre la seva continuïta­t a la banqueta. Fa dos anys, en l’eliminatòr­ia de quarts, el tècnic asturià es passejava per París com un monarca absolutist­a escombrant (1-3) el PSG amb un exèrcit pràcticame­nt idèntic. Excepte Mascherano, Rakitic i Montoya, el Barcelona va presentar llavors el mateix onze que ahir.

Una primera lectura de la desfeta permet deduir que el Barça ha degenerat en dos anys. Perquè els que hi eren són dos anys més veterans, els que s’han incorporat no han millorat el nivell i la tendència a prescindir del control per confiar gairebé exclusivam­ent en el potencial de la davantera s’ha mostrat una solució ineficaç. Abans infonia més pànic que una guillotina greixada a la plaça de la Bastilla. Ara qualsevol adversari s’atreveix a pressionar el Barcelona a la seva rereguarda per obstaculit­zar-lo a tot el camp. La medul·lar, tradiciona­lment la planta motriu del joc blaugrana, ha anat degenerant fins que ahir va exhalar l’últim sospir. L’aportació d’André Gomes, un futbolista estàtic, descol·locat, sense ànima, va resultar tan lamentable com la de la resta, però encara més reprotxabl­e en el sentit que el portuguès havia de defensar les seves qualitats en la seva cita més important. Va ser substituït per Rafinha després d’una desesperan­t sèrie de pèrdues de pilotes i Luis Enrique va plantejar un canvi urgent de sistema. El mateix que va fer al camp del Betis, on la imatge del Barcelona no va resultar gaire menys ridícula que a París. Va ser, en aquest sentit, una catàstrofe anunciada per molt que els resultats anessin destruint algunes proves. No, no va ser cap accident, sinó la conseqüènc­ia d’una sèrie de mancances de joc estructura­ls que requereix intervenci­ons precises i profundes.

Mentre el projecte del Barça trontolla, París celebra que per fi sembla que té un projecte. Draxler, fitxat a l’hivern, ha marcat en els seus partits de debut a la Lliga, la Copa i la Champions. Di María va celebrar el seu 29è aniversari amb dos gols, tants com els que havia marcat al Barcelona com a jugador del Reial Madrid. I Cavani, que ahir entrava en la trentena, va tancar una golejada feridora i de conseqüènc­ies imprevisib­les.

 ?? MICHEL EULER / AP ?? Cavani acabant de fer el quart gol davant la desolació de Ter Stegen i Piqué
MICHEL EULER / AP Cavani acabant de fer el quart gol davant la desolació de Ter Stegen i Piqué

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain