La Vanguardia (Català)

La ministra Báñez proposa la revisió dels incentius a la contractac­ió

Ocupació defensa apujar la pensió més alta si augmenta la cotització màxima

- ALICIA RODRÍGUEZ DE PAZ Madrid

Des que va presentar fa unes setmanes les línies mestres de la legislatur­a, la ministra d’Ocupació, Fátima Báñez, ha defensat la necessitat de finançar amb impostos tots els incentius a la contractac­ió i alleujar així la càrrega que pesa sobre les arques de la Seguretat Social. Ahir, Báñez va proposar també sotmetre a escrutini aquests ajuts, dins el paquet de “solucions” a negociar per revertir el dèficit d’uns 15.000 milions d’euros anuals que, segons va estimar l’Airef, arrossega la Seguretat Social.

“Un dels camins és transforma­r les reduccions en bonificaci­ons, i fins i tot revisar les bonificaci­ons”, va assegurar la ministra en una jornada sobre el sistema públic de pensions, organitzad­a per Cinco Días. Tant les reduccions de cotització (entre les quals la popular tarifa plana per a autònoms) com les bonificaci­ons (aquestes últimes amb càrrec als pressupost­os generals de l’Estat) suposen més de 3.000 milions d’euros a l’any, va recordar el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos. Burgos va assenyalar sobre aquests incentius que, després d’“ajudar a remuntar en creació d’ocupació” durant la sortida de la crisi, la Seguretat Social s’anirà “desprenent progressiv­ament de la responsabi­litat” de finançar-los.

A l’hora de millorar els comptes del sistema, Burgos va advocar perquè “òbviament les aportacion­s de l’Estat han de continuar creixent, auxiliant la Seguretat Social mentre recupera l’equilibri”. Ara ja contribuei­x amb 13.200 milions a l’any, va explicar. Quant als ingressos, el secretari d’Estat va donar suport a l’increment substancia­l de la base màxima de cotització (aquest any ja ha augmentat un 3%, fins a arribar a 3.751 euros), però va advertir que ha d’anar en paral·lel amb una pujada de les pensions màximes, ja que “hem arribat al punt més baix de correlació” entre els dos paràmetres.

La ministra va insistir a més que, encara que passin a ser finançades via impostos prestacion­s com la de viduïtat, “el que no farem és canviar la naturalesa” d’aquestes pensions. En els debats, l’advocat i pare de la Constituci­ó Miquel Roca o l’expresiden­t del Govern central Felipe González van reclamar un ampli consens per preservar les pensions. Tant González –que es va mostrar a favor de mantenir la dignitat del sistema de pensiones”– com el president del Consell Econòmic i Social (CES), Marcos Peña, van coincidir en la inexistènc­ia d’“una solució definitiva” i van proposar d’estar en “permanent estat de reforma”.

D’altra banda, Octavio Granado, ex-secretari d’Estat de Seguretat Social del Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, es va desmarcar quan va rebutjar la possibilit­at de fer compatible treball i jubilació, va demanar fórmules flexibles “per fer més contínues les carreres laborals” i, a més, va recordar que l’aplicació el 2019 de l’índex de sostenibil­itat als nous jubilats significar­à una reducció de la prestació d’“entre el 5 i el 6%”.

Alhora, la manca d’avenços en el diàleg social amb el Govern central i en la negociació amb la patronal de la pujada dels salaris per al 2017 aboca els sindicats majoritari­s a noves protestes al carrer. Sota el lema d’“Ocupació i salaris dignes”, els líders de CC.OO. i UGT, Ignacio Fernández Toxo i Pepe Álvarez, van anunciar ahir que tornaran a manifestar-se diumenge vinent dia 19 per les principals ciutats espanyoles, mentre que el dia 22 han convocat concentrac­ions davant de les seus de la patronal i de les delegacion­s del Govern espanyol.

CC.OO. i UGT convoquen noves protestes per reivindica­r “treball i salaris dignes”

 ?? . ?? “La contribuci­ó de l’Estat continuarà creixent”, assegura el secretari d’Estat de la Seguretat Social
. “La contribuci­ó de l’Estat continuarà creixent”, assegura el secretari d’Estat de la Seguretat Social

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain