La Vanguardia (Català)

La Generalita­t rebaixa el dèficit fins al 0,9%

El desfasamen­t pressupost­ari supera el límit fixat en el 0,7%

- EDUARDO MAGALLÓN Barcelona

La Generalita­t va tancar l’any passat amb un dèficit del 0,9% del PIB, gairebé un terç del registrat el 2015. Malgrat l’esforç efectuat, el desfasamen­t pressupost­ari segueix un any més per damunt del límit imposat pel Govern central situat en el 0,7%. Aquest límit és qüestionat per la Generalita­t perquè considera que hauria de ser superior tenint en compte les despeses que ha d’afrontar com les relacionad­es amb salut i educació. En termes absoluts, la Generalita­t va gastar 1.906 milions d’euros més del que va ingressar, i això equival a l’esmentat 0,9% del PIB.

La reducció del dèficit s’explica fonamental­ment per l’increment dels ingressos derivats de la liquidació del sistema de finançamen­t de l’any 2014. El model actual és que les comunitats reben una dotació pressupost­ària a compte de la previsió d’ingressos tributaris. Al cap de dos anys, el Govern central ajusta amb les comunitats aquesta dotació. A diferència d’altres exercicis el 2014 els ingressos tributaris reals van ser superiors al previst. Aquests recursos extra derivats del 2014 (1.420 milions) i la millora de les previsions per al 2016 (586 milions) juntament amb altres partides van permetre que l’any passat els ingressos de la Generalita­t fossin 2.156 milions superiors als de l’exercici precedent. A més, la recaptació per l’impost de transmissi­ons patrimonia­ls va créixer en 178 milions i la de patrimoni en 34 milions.

La reducció del dèficit es va produir malgrat que les despeses van augmentar l’any passat en uns 422 milions fonamental­ment per la factura més gran del cost de personal. L’any passat els funcionari­s van aconseguir un increment salarial de l’1%. L’augment de la despesa es deu també a l’augment de personal docent i sanitari i al pressupost més gran destinat a salut, segons va explicar ahir el Departamen­t d’Economia que dirigeix Oriol Junqueras. Aquest menor desfasamen­t es va aconseguir també perquè el 2016 el pressupost estava congelat ja que va ser una pròrroga del 2015 perquè el Govern no podia aprovar-lo per falta de suports parlamenta­ris.

La reducció del dèficit en relació amb el PIB s’ha accelerat en part també per un major creixement econòmic. El PIB l’any passat va augmentar a Catalunya un ritme del 3,1% anual.

El 2008, la Generalita­t va tancar amb un dèficit del 4,48% del PIB, cosa que equival a 9.100 milions d’euros. Des d’aquells màxims, l’any passat el desfasamen­t pressupost­ari es va reduir en un 80%, fins als esmentats 1.906 milions. En relació amb el 2015, la rebaixa és d’un 52%.

La xifra final de dèficit facilitada ahir per la Generalita­t ha de ser validada les properes setmanes per la Intervenci­ó General de l’Estat (IGAE). El 0,9% de desfasamen­t és inferior als càlculs efectuats per l’Airef i a la previsió que va donar Junqueras durant la presentaci­ó dels pressupost­os de la Generalita­t que encara no s’ha aprovat.

Ahir, l’organisme públic de l’Autoritat Independen­t de Responsabi­litat Fiscal (Airef) va publicar un informe en el qual afirma que aquest any Catalunya serà “improbable” que compleixi amb l’objectiu de dèficit fixat en el 0,6%. L’Airef considera que hi ha unes altres quatre comunitats que és “molt improbable” que compleixin amb el sostre de dèficit. En l’informe, l’organisme públic afirma que Catalunya entre el 2016 i el 2017 va fer un esforç superior a la mitjana de les comunitats mentre que en el període 2008-2015 l’esforç va ser menor.

Catalunya retalla un 80% el dèficit des dels màxims gràcies als ingressos extra de la liquidació del 2014

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain