La Vanguardia (Català)

El sector comercial s’organitza per omplir el buit de la CCC

Cecot i Comertia lideren una associació com a alternativ­a a Pimec

- Barcelona AINTZANE GASTESI

La patronal Cecot i Comertia, al costat d’entitats territoria­ls com Barcelona Comerç i la Fundació Barcelona Comerç, s’integren en una nova associació, batejada com a RetailCat (Unió d’Entitats del Retail de Catalunya), per defensar els interessos del sector comercial i que es presenta com a alternativ­a a l’actual patronal Pimec Comerç. La nova entitat no neix amb ambició de convertir-se en una patronal, però sí que vol ser un interlocut­or vàlid davant les administra­cions. De moment, el projecte no preveu implicarse en qüestions com els convenis col·lectius. Després de mesos de negociacio­ns i d’aconseguir l’aprovació dels consells de les entitats integrants, la nova agrupació serà presentada el dijous 23 de febrer al Macba en un acte conjunt, segons fonts sectorials.

Després de la desaparici­ó de la Confederac­ió Catalana de Comerç (CCC), la patronal majoritàri­a dissolta l’estiu passat després de declarar-se en suspensió de pagaments, l’ala més progressis­ta del sector va començar contactes per organitzar-se i defensar els seus interessos, moltes vegades distants dels plantejame­nts de Pimec Comerç, més tradiciona­ls. Segons fonts pròximes a les converses, el criteri de la nova entitat té un caràcter territoria­l i un dels seus objectius és defensar el valor del comerç local enfront dels grans operadors en zones turístique­s, com la ciutat de Barcelona.

Cecot, la patronal amb seu a Terrassa i membre de Foment –que té més de 2.000 empreses adscrites a la seva comissió de Comerç i Consum–, va llançar una campanya per captar antics associats de la CCC i ara ha decidit afegir-se a la nova iniciativa. Comertia, l’associació catalana de l’empresa familiar del retail que dirigeix Joan Carles Calbet i que agrupa 60 empreses amb més de 4.000 punts de venda, és un dels principals impulsors de la nova entitat. També s’ha sumat Barcelona Comerç, amb uns criteris que xoquen frontalmen­t amb alguns dels principis irrenuncia­bles de Pimec. Els seus socis, membres d’onze eixos comercials de la capital catalana, estan a favor de les obertures en dies festius i ampliar horaris comercials, mentre que des de Pimec es treballa per interessos contraris.

Fonts pròximes a les negociacio­ns afirmen que l’objectiu de l’associació és complement­ar la proposta de Pimec Comerç, no iniciar una guerra. La patronal liderada per Àlex Goñi va començar l’estiu passat una intensa campanya per guanyar-se els membres orfes de la CCC. Els contactes han suposat la incorporac­ió de diversos gremis, institucio­ns tradiciona­ls que han aportat gran nombre d’associats, molt actius en la defensa dels interessos del petit comerç. Actualment, Pimec Comerç té més de 40.000 associats, i està integrat per 101 associacio­ns i més de 20 gremis, entre els quals els forners, la restauraci­ó, els carnissers i xarcuters, la ferreteria i les empreses alimentàri­es de Mercabarna.

Per la seva part, Foment del Treball, patronal a la qual estava adscrita la Confederac­ió del Comerç de Miguel Ángel Fraile, no es mostra gaire activa i remet al Consell de Gremis, integrat per mig centenar d’associacio­ns gremials, i Fepyme com a interlocut­ors del sector comercial.

L’agrupació RetailCat no neix amb ambició patronal i es presenta com a alternativ­a a Pimec

 ?? LAURA GUERRERO ?? Les rebaixes, una pràctica que divideix el comerç tradiciona­l davant les grans companyies
LAURA GUERRERO Les rebaixes, una pràctica que divideix el comerç tradiciona­l davant les grans companyies

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain