La Vanguardia (Català)

L’energia segons Trump

- Mariano Marzo

El 20 de gener, el 45è president dels Estats Units assumia el càrrec amb un discurs en què prometia “revelar els misteris de l’espai, alliberar la Terra de les misèries de la malaltia i aprofitar les energies, indústries i tecnologie­s del demà”. Llàstima que després d’aquestes grandiloqü­ents paraules, una de les seves primeres decisions fos la de donar a conèixer un pla energètic (An America First Energy Plan) que reafirma les promeses de la campanya electoral de derogar les regulacion­s federals en matèria de canvi climàtic. No havien ni transcorre­gut uns minuts des que Trump havia jurat el càrrec i la Casa Blanca divulgava un concís document (https://www.white-house.gov/ america-first-energy) en el qual s’afirma que “durant massa temps la indústria de l’energia dels Estats Units s’ha vist obstaculit­zada per regulacion­s oneroses” i que el president Trump “es compromet a eliminar polítiques perjudicia­ls i innecessàr­ies, com el pla d’Acció Climàtica” impulsat per Obama.

Com es presumia, el pla energètic de Trump posa un èmfasi especial en els combustibl­es fòssils, aposta per un desenvolup­ament més gran dels recursos autòctons, com el petroli i el gas de lutita, i afirma així mateix que la nova administra­ció està “compromesa amb les tecnologie­s per a un ús net del carbó” i amb la revitalitz­ació de la indústria d’aquest hidrocarbu­r. Però el que ningú no esperava és que el pla

No es pot esperar res de bo d’aquells polítics que menyspreen el coneixemen­t científic

ni tan sols esmentés l’energia nuclear ni les fonts d’energia renovables. Certament és xocant, particular­ment perquè Trump ha promès crear llocs de treball i en aquesta línia ignorar les renovables –un dels sectors que experiment­a un creixement més ràpid als EUA– significa transferir el seu potencial a altres països.

I això no és tot: el document comentat també omet referèncie­s a l’amenaça del canvi climàtic, el que sembla un intent descarat de negar-lo.

L’única esperança que s’hi entreveu és que alguns alts càrrecs de la nova administra­ció estan evitant contradir obertament els arguments científics sobre l’escalfamen­t global. Així, fa poques setmanes, l’expresiden­t d’ExxonMobil i avui secretari d’Estat, Rex Tillerson, afirmava que el canvi climàtic és real i que combatre’l passa per un impost sobre el carboni. Així mateix, sota la pressió d’un grup de senadors demòcrates, tant l’actual secretari d’Energia, Rick Perry, com el nou director de l’Agència de Protecció Mediambien­tal, Scott Pruitt, han admès de manera puntual la realitat de l’escalfamen­t, encara que, aparentmen­t, cap d’ells no semblava excessivam­ent motivat per buscar una solució.

Molts confiaven que quan entrés a la Casa Blanca, el realisme imposat per l’acció de govern deixaria en promeses electorali­stes la verborrea populista de Trump, però les primeres decisions presidenci­als confirmen que no pot esperar-se res de bo d’aquells polítics que menyspreen el coneixemen­t científic i es recolzen en “veritats alternativ­es” i en la manipulaci­ó dels sentiments dels ciutadans.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain