La Vanguardia (Català)

Trump es defensa amb evasives mentre creix la crisi per les seves amistats russes

Alguns assessors del president van mantenir relacions fluides amb Moscou abans de les eleccions

- Nova York. Correspons­al FRANCESC PEIRÓN

Lluny de posar fi a l’escàndol de les relacions perilloses entre l’entorn de Donald Trump i la intel·ligència russa, la renúncia de Michael Flynn, conseller de Seguretat Nacional, no ha fet més que agreujar-lo. Com ja és habitual, Trump va culpar ahir la premsa i els seus propis serveis d’intel·ligència.

La punta de l’iceberg té nom. Es diu Michael Flynn.

La crisi oberta per l’estreta relació entre la nova Administra­ció de Washington i Moscou no es tanca amb la renúncia forçada del conseller de Seguretat Nacional només 24 dies després de prendre possessió d’un càrrec clau.

Per sota s’entreveu un gegantí bloc de gel que si es fon, en aquest període d’escalfamen­t polític, amenaça de remoure els fonaments del Govern dels Estats Units. El president Donald Trump continua sense oferir una resposta que aclareixi les sospites sobre les seves amistats i interessos personals amb Rússia, o els suposats i intensos contactes que els responsabl­es de la seva campanya van mantenir amb els serveis oficials d’aquell país.

El desmentime­nt que a Trump no se’l va escoltar va arribar des del Kremlin. Ell va fer ahir cas omís als requerimen­ts. La seva explicació no va més enllà de culpar els “deshonesto­s mitjans” i, encara pitjor, els serveis d’intel·ligència que estan sota el seu comandamen­t per fer “filtracion­s il·legals”. Però no entra en el cor de l’assumpte. Ja no es tracta només dels legislador­s dels dos partits –“Flynn va actuar sol o seguia ordres d’algú?”, va qüestionar el senador republicà Lindsay Graham– que coincideix­en en la necessitat d’investigar el contingut de les converses telefòniqu­es entre l’exconselle­r i l’ambaixador rus, Serguei Kisliak.

Encara hi ha més aspectes. Les iniciative­s transcende­ixen aquest

Després de la primera baixa a l’equip presidenci­al, analistes conservado­rs creuen que aquest és el moment de prémer el botó d’esborrar. “Pot sonar estrafolar­i dir que una Administra­ció amb només 23 dies d’existència necessita un nou inici”, va escriure ahir John Podhoretz. L’encara més excèntric és que el govern encara no està configurat en la seva totalitat i els contratemp­s encara el compliquen més. Andrew Puzder, l’elegit per Donald Trump com a secretari del Departamen­t marc després que s’hagi revelat que els serveis de seguretat dels EUA van intercepta­r trucades en les quals se certifica que membres de l’equip de campanya de Trump i altres rellevants col·laboradors del magnat van mantenir constants comunicaci­ons amb responsabl­es de la intel·ligència russa.

Va succeir durant els mesos previs a les eleccions del 8-N. Segons fonts periodísti­ques, la descoberta de Treball, va anunciar ahir que retirava la nominació. La seva decisió es va produir després que Mitch McConnell, líder de la majoria al Senat, comuniqués a la Casa Blanca que no tenia el nombre de vots necessaris a la Cambra per tirar endavant el seu nomenament. Això vol dir que almenys hi havia tres republican­s disposats a negar-li el suport. Puzder, executiu d’una cadena de restaurant­s, s’ha trobat amb més problemes per les seves controvèrs­ies. La principal és un d’aquests intercanvi­s es va produir gairebé alhora que els investigad­ors van descobrir proves que Rússia mirava d’interferir en el procés electoral amb el pirateig al Partit Demòcrata i a un assessor de Hillary Clinton.

Els agents al capdavant de les indagacion­s van provar llavors de concretar si la campanya de Trump va conspirar amb els mandataris de Moscou en l’operació de vídeo del 1990 en què la seva exdona va descriure els maltractam­ents i abusos a què la sotmetia. A més, en la seva formació consta que un advocat de la màfia va ser el seu principal tutor i recentment va admetre que no va pagar impostos després de tenir treballant per a ell un immigrant indocument­at. Altres republican­s moderats tampoc no volen veure un increment de l’agitació laboral als seus districtes a causa de la dura actitud que Puzder manté contra els sindicats. pirateig als progressis­tes i així influir en el resultat final a les urnes. En aquest supòsit, seria un nou cas Watergate, un robatori de documents ben dirigit, encara que en època de telecomuni­cacions.

En principi no haurien trobat proves que demostress­in aquesta confabulac­ió, va assenyalar The

New York Times, que va ser el primer que va avançar aquesta notícia. Tot i això, es van alçar i continuen hissades les banderes d’alerta, en part per la gran extensió i profusió dels contactes mentre Trump parla de manera elogiosa del seu homòleg Vladímir Putin.

Cal no oblidar que l’estiu del 2016 el candidat republicà va animar els russos a entrar al correu de la seva rival i que robessin els 33.000 correus desaparegu­ts del seu compte quan exercia com a secretària d’Estat.

El president electe Trump i el llavors president Obama van ser il·lustrats respecte a aquella intercomun­icació dels funcionari­s russos amb persones vinculades a l’equip del republicà i al dels seus negocis, va afirmar la CNN.

A aquesta documentac­ió s’hi afegeix la que també van rebre tots dos de mans de l’FBI respecte a un informe elaborat per un espia britànic en què s’afirmava que Rússia podia disposar de proves per fer xantatge a Trump.

L’amfitrió va comparèixe­r ahir a la Casa Blanca acompanyat pel primer ministre d’Israel, Benjamin Netanyahu. A diferència del que va passar dilluns amb el canadenc Justin Trudeau, en aquesta ocasió sí que hi va haver una pregunta referent a Michael Flynn.

“Un home meravellós”, va afirmar Trump del conseller caigut en desgràcia. “Penso que ha estat injust el que ha passat amb el general Flynn, la manera com se l’ha tractat, molt malament, i tots aquells documents i papers que es van filtrar il·legalment. Això és un acte criminal que es fa per cobrir la terrible derrota de Hillary Clinton”, va emfatitzar.

“Si ha estat tractat de forma tan injusta, si és un cas de notícies fal-

El president no respon, però a Twitter qualifica l’acusació de tapadora de Clinton Elogia Flynn i atribueix la dimissió no a les mentides, sinó a les filtracion­s il·legals

ses, per què ha acomiadat Flynn?”, es va preguntar el congressis­ta demòcrata Adam Smith.

És el mateix interrogan­t que es van formular molts. El portaveu de la Casa Blanca, Sean Spicer va aclarir dimarts que el president va perdre la seva confiança en el seu assessor perquè va donar una informació incompleta al vicepresid­ent Mike Pence sobre les seves xerrades amb el diplomàtic rus. Pence es va sentir traït, ja que fins i tot va sortir a defensar que Flynn no havia parlat amb l’ambaixador de les sancions que Obama havia imposat a Moscou pel pirateig.

Del relat del portaveu es dedueix l’evident falsedat de Trump. El president va contestar divendres passat als reporters que no sabia res. Però Spicer va reconèixer que el Departamen­t de Justícia els va informar el 26 de gener que Flynn, a qui l’FBI havia interrogat, podia ser víctima de l’extorsió russa a causa del contingut real d’aquelles trucades, que van ser gravades.

En vista del caos de la gestió, hi ha analistes que aposten per donar més protagonis­me a Pence, un polític bregat. D’altres observen, però, la difícil posició de Pence, menystingu­t durant 14 dies, els que Trump li va ocultar la mentida de Flynn.

Després que Netanyahu fes un encès elogi del seu amfitrió, Trump va aprofitar per donar per acabada la roda de premsa. Encara es va sentir una pregunta –“Pot aclarir els contactes de la seva campanya amb Rusia?”– que va quedar desatesa.

En el seu compte de Twitter havia deixat unes opinions: “La connexió amb Rússia no té sentit i només pretén cobrir els errors de la perdedora Hillary Clinton”. I va matisar: “El veritable escàndol són les filtracion­s d’informació classifica­da per la comunitat d’intel·ligència (NSA, FBI?), que es reparteixe­n com caramels”.

Els demòcrates van qualificar d’“esgarrifos­os” els contactes de la campanya de Trump amb Rússia. “No s’ha d’enfrontar un partit a l’altre, sinó que plegats han de buscar la veritat”, es llegeix en el comunicat dels demòcrates que demanen una investigac­ió independen­t.

Molts republican­s es mostren partidaris d’investigar en les comissions per àrees ja existents. No és el cas del senador John McCain, que s’alinea amb els seus contrincan­ts.

I després hi ha els conservado­rs que no volen remoure res: “Què és això de republican­s contra republican­s, hem de posar fi a l’Obamacare!”, va exclamar el senador Rand Paul. Altres, com el congressis­ta Steve King, van reclamar una comissió, però per investigar “les filtracion­s criminals”.

 ?? SAUL LOEB / AFP ?? Donald Trump, ahir a la Casa Blanca en un moment de la conferènci­a de premsa amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu
SAUL LOEB / AFP Donald Trump, ahir a la Casa Blanca en un moment de la conferènci­a de premsa amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain