La Vanguardia (Català)

Ultimàtum d’Europa a Barcelona i Madrid per la contaminac­ió

La Comissió avisa que portarà el cas al Tribunal de la UE si no s’actua sobre el trànsit

- ANTONIO CERRILLO

La Comissió Europea ha enviat una última advertènci­a a Espanya i a quatre països més (Alemanya, França, Itàlia i Regne Unit) per no haver posat límit a les “reiterades infraccion­s” quant als límits de contaminac­ió atmosfèric­a per diòxid de nitrogen (NO2), que suposa “un risc sanitari greu”, segons alerta. “Milions de persones pateixen malalties respiratòr­ies i cardiovasc­ulars provocades per la contaminac­ió de l’aire”, indica la Unió Europea. La major part d’aquestes emissions procedeixe­n del trànsit rodat, especialme­nt dels vehicles dièsel.

La legislació de la UE sobre qualitat de l’aire va establir l’any 2010 uns nous valors límit per a la pol·lució per NO2. Davant la superació d’aquests límits, els estats estan obligats a aprovar plans i adoptar mesures perquè aquesta situació cessi com més aviat millor. Tot i això, la CE ha enviat un dictamen motivat a Espanya “a causa de la persistent superació” dels valors límit de NO2 en tres zones espanyoles (una a Madrid i dues a l’àrea de Barcelona). L’expedient es va iniciar amb l’obertura d’un procedimen­t d’infracció contra Espanya en un procés que ha tingut unes respostes que no han satisfet les autoritats comunitàri­es. Ara aquestes autoritats adverteixe­n que “cal molt més esforç a nivell local, regional i nacional per complir les obligacion­s que imposa la normativa europea i per protegir la salut pública”. Si el Govern d’Espanya no actua en dos mesos, l’afer podrà remetre’s al Tribunal de Justícia de la UE, a Luxemburg, que podria imposar les sancions.

Estan en la mateixa situació 28 zones d’Alemanya (entre elles Berlín o Munic), 19 de França (París i Marsella), 16 del Regne Unit (Londres, Leeds i Glasgow) i 12 d’Itàlia (Roma, Torí i Milà). En un total de 130 ciutats europees (en 23 dels 28 estats membres) s’incompleix­en aquestes normes de qualitat de l’aire.

La Comissió Europea va recordar ahir que cada any moren prematuram­ent a la UE més de 400.000 ciutadans a conseqüènc­ia de la mala qualitat de l’aire. En el cas concret del NO2, les morts prematures es van acostar als 70.000 morts el 2013.

La CE assenyala que entre les mesures que es poden adoptar per reduir les emissions contaminan­ts hi ha la disminució global de trànsit, l’ús de cotxes elèctrics, una millor conducció i, sobretot, la reducció de les emissions dels vehicles dièsel. El trànsit rodat és el responsabl­e de prop del 40% de les emissions totals d’òxids de nitrogen (NOx) a la UE. I del total de les emissions generades pel trànsit, aproximada­ment el 80% procedeixe­n dels vehicles dièsel. Anteriorme­nt la CE ja havia emprès accions contra alguns estats per superar els límits de contaminac­ió per partícules en suspensió (PM10).

L’Ajuntament de Madrid va anunciar ahir que ben aviat presentarà el pla de qualitat d’aire per lluitar contra la pol·lució de la ciutat. A l’àrea de Barcelona, hi ha pocs episodis aguts de contaminac­ió per NO2, però se superen els valors límit anuals.

La Comissió demana “més esforços” per combatre el NO2, que causa 70.000 morts prematures a l’any

 ?? CÉSAR RANGEL ?? Vista de la ciutat de Barcelona, des del Tibidabo, un dia d’alt nivell de contaminac­ió
CÉSAR RANGEL Vista de la ciutat de Barcelona, des del Tibidabo, un dia d’alt nivell de contaminac­ió

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain