La Vanguardia (Català)

Colau encarrega a un centenar de joves revisar la neteja

Els informador­s demanaran als veïns que embrutin menys

- LUIS BENVENUTY

Un centenar de joves vestits amb una dessuadora de color verd s’estan presentant aquests dies als comerciant­s i veïns de Barcelona. Es tracta de l’última iniciativa municipal destinada a millorar la neteja de la ciutat. Els joves informador­s de color verd, ben repartits per tota la ciutat, també estan preguntant als ciutadans què pensen de les olors del seu carrer, de l’estat de les cantonades del seu barri, del sistema de recollida de trastos vells del seu districte... Què pensen que es podria fer perquè Barcelona tingui un aspecte més polit. Però no us confieu. D’aquí uns quants dies les amables presentaci­ons donaran pas a les primeres observacio­ns. Els nous informador­s de l’Ajuntament, una vegada s’hagin convertit en cares familiars i quotidiane­s, tamtar bé assenyalar­an a comerciant­s i veïns què estan fent malament, què podrien fer millor: per què carai no s’esforcen una mica més a embrutar menys el seu entorn?

“I si veiem algú que fa molt bé les coses, també el felicitare­m”, van avançar ahir dos d’ells, Cristina Membrive i Naveed Afzal. Entre tots dos parlen català, castellà, alemany, anglès i urdú. Aquí el terme veí és entès d’una manera àmplia. Inclou tots els que trepitgem aquests carrers. Els informador­s també parlen francès, tagal, mandarí... “Ens acabem de trobar amb una noia alemanya que estava recollint el que deixava el seu gos i li hem donat les gràcies per fer-ho bé. Té un gos molt gros... I l’alemanya ens ha explicat que a Berlín tenen contenidor­s especialme­nt pensats per als gossos, amb dispensado­r de bosses de plàstic i tot. Ens ha semblat una idea molt interessan­t i ens ho hem apuntat a la tauleta”.

El paper d’aquest petit exèrcit d’informador­s va molt més enllà que el dels sempre controvert­its agents cívics, aquella mena de garants de les bones maneres que tanta gent s’escolta fins que s’adona que, ben mirat, no tenen cap autoritat.

Perquè aquesta iniciativa municipal, va explicar ahir el comissiona­t d’Ecologia Frederic Ximeno, no pretén només conscienci­ar la població per posar fi a l’incivisme, també vol recopilar informació molt a peu de carrer, conèixer les dinàmiques de cada cantonada de cada barri, amb l’objectiu d’afinar els sistemes de neteja de Barcelona.

L’Ajuntament espera d’aquesta manera aconseguir que el contenidor de color gris, on va a parar tot allò que no és ni plàstic ni vidre ni paper ni restes orgàniques, acabi sent el que menys fa servir la gent.

“El nostre objectiu és fomen- la complicita­t ciutadana, que la gent entengui que és correspons­able de l’estat en què es troba la ciutat –va insistir el comissiona­t Ximeno–, i també recopilar informació per poder millorar els serveis municipals. En principi aquest centenar d’informador­s estaran desplegats durant tot un any. Tindran designats territoris molt concrets. D’aquesta manera la gent els coneixerà, i ells podran entendre molt millor les diferents realitats de la ciutat. Cada una de les seves actuacions quedarà registrada. I les dades que reuneixin determinar­an les futures campanyes que dugui a terme l’Ajuntament”.

I és que la brutícia també va per barris. No es manifesta de la mateixa manera a tota la ciutat. No depèn només de l’incivisme dels ciutadans. Cada racó té les

Els joves de verd es convertira­n en cares quotidiane­s de tots els barris de la ciutat

La informació que recullin determinar­à les futures campanyes municipals

seves pròpies necessitat­s, les seves pròpies dinàmiques... En algunes zones del barri de Sarrià, i també en d’altres del Gòtic, a banda i banda de Barcelona, als carrers on l’Ajuntament duu a terme la recollida de residus porta a porta, s’hi poden trobar habitualme­nt bosses d’escombrari­es dipositade­s en papereres. A alguns veïns se’ls en va el sant al cel, se’ls passa l’hora i prefereixe­n deixar allà i de qualsevol manera les bosses d’escombrari­es...

A la placeta de Sant Francesc, també al Gòtic, diversos veïns acostumen a deixar la brossa en una cantonada, una cantonada qualsevol. Els contenidor­s del carrer Sant Antoni Abat, sobretot els que queden davant el teatre del Raval, són a efectes pràctics abocadors de tota mena de rebuig que molt sovint queden desbordats des del migdia. T’acabes preguntant si la gent que viu per allà no té maneres... o si potser no té prou contenidor­s a mà... o si molts no saben que cada districte disposa d’un dia de recollida de trastos vells. Al carrer Pelai, al Portal de l’Àngel, a la Rambla Catalunya... el passejant s’hi sol trobar amb relativa facilitat algun comerciant que treu els cartrons al carrer abans de l’hora pertinent.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain