La Vanguardia (Català)

Sant Joan de Déu promou un centre per al càncer infantil

L’hospital busca 30 milions per a un centre oncològic

- Barcelona

Un centre d’oncologia infantil a l’edifici docent de l’hospital de Sant Joan de Déu d’aquí a un any i mig: el doble de nens atesos i una gran concentrac­ió d’investigac­ió sobre una malaltia rara (un cas infantil per cada 200 adults) que no aconseguei­x avançar prou per aquesta condició de poc freqüent. “Estem en posició d’impactar i volem convèncer del fet que aquest és un projecte de tots, que és un centre necessari. El 80% dels tumors infantils es curen, els nens sobreviuen, però molts queden amb grans seqüeles. Per a l’altre 20% no tenim pràcticame­nt res, i resulta intolerabl­e. Fa massa temps que estem en aquestes xifres de supervivèn­cia. Necessitem avançar, impactar”, va dir ahir l’oncòleg infantil Andrés Morales durant la presentaci­ó del projecte al Camp Nou.

Per fer aquest salt han embarcat en la idea la Fundació Messi, la del Barça i a la de l’escola de negocis Iese. Aquest hospital aconseguei­x de braçalet en braçalet, de sopar en sopar, de cursa en cursa, més de 3 milions d’euros en donatius per a investigac­ió i serveis molt especials per als pacients, com el dels gossos i el dels pallassos. I 1,6 milions d’euros, recaptats de 3 en 3, van anar a investigac­ió oncològica. D’aquesta manera s’han aconseguit avenços visibles en neuroblast­oma, per exemple. Però ara han decidit fer un gran salt, perquè es tracta de reunir el doble de pacients, fins a 400, la meitat probableme­nt d’altres llocs del món; tecnologia que permeti tractament­s molt més fins que no deixin tantes seqüeles –volen incorporar una radioteràp­ia de protons que només és en tres llocs a tot el món–; i la màxima concentrac­ió investigad­ora per avançar a un altre ritme i amb unes altres conseqüènc­ies.

“El projecte ha anat madurant a poc a poc”, assegura Manel del Castillo, el director gerent de l’hospital. Reconeix que la crisi els va donar l’empenta que necessitav­en per impulsar l’especialit­zació de l’hospital en algunes àrees, com ara oncologia, a què molts països no tenen accés. La xarxa d’hospitals a què pertanyen, la dels germans de Sant Joan de Déu, els va permetre veure el futur amb aquesta perspectiv­a: ser l’hospital de referència per als nens amb càncer de desenes de països. “Amb els 30 milions podrem posar el nou centre en marxa d’aquí un any i mig. Ja tenim els primers 3.200.000 euros”. Funcionar suposarà 36 milions l’any, que en part finançarà la sanitat pública, com fins ara, i en part altres països.

Necessitar­an 30 milions més per oferir la radioteràp­ia de protons, un salt qualitatiu en el tractament d’aquests tumors infantils. “En els nens el càncer no és una malaltia de l’envellimen­t sinó del desenvolup­ament, i la radioteràp­ia de què disposem afecta clarament al desenvolup­ament dels pacients, en el quocient intel·lectual, en les hormones...”, apunta Andrés Morales.

Messi ha gravat amb nens atesos a l’hospital (Félix, Chloe, Queralt, Erika, Víctor i Miquel) uns vídeos carregats d’emoció per donar a conèixer com s’hi pot participar sent un particular.

“Fa molt de temps que la supervivèn­cia no millora; necessitem un avenç d’impacte”

El suport de Messi, el Barça i l’Iese permet fer plans per obrir d’aquí un any i mig

I també perquè les fundacions que donen suport al projecte els utilitzin per promoure donacions abundants. A Iese, que prepara reunions amb empresaris, “tenim una xarxa de 45.000 antics alumnes amb càrrecs rellevants”, va apuntar el professor Jaume Ribera. “Nosaltres serem altaveu”, va concloure el vicepresid­ent del Barça Jordi Cardoner.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? En Félix, amb gorra, la Chloe, la Queralt, l’Erika i en Víctor protagonit­zen els vídeos amb Leo Messi
CÉSAR RANGEL En Félix, amb gorra, la Chloe, la Queralt, l’Erika i en Víctor protagonit­zen els vídeos amb Leo Messi

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain