La Vanguardia (Català)

Europa impulsa el pacte amb el Canadà

L’Eurocambra es mobilitza per plantar cara al proteccion­isme de Trump

- Brussel·les. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

El vot de l’acord de comerç i inversions entre la Unió Europea i el Canadà va donar peu ahir a un apassionat debat en el Parlament Europeu sobre la globalitza­ció, el lliure comerç i la deriva proteccion­ista als Estats Units. L’Eurocambra va ratificar el conveni amb 408 vots a favor, 254 en contra i 33 abstencion­s, un resultat que no deixa lloc a dubtes sobre la voluntat de plantar cara als postulats proteccion­istes de Donald Trump. Alguns diputats van defensar, però, el contrari, que la firma del CETA –les sigles angleses de l’acord Global Econòmic i Comercial segellat entre la UE i el Canadà a l’octubre– alimentarà l’onada populista i d’extrema dreta a Europa.

La comissària europea de Comerç, Cecilia Malmström, va remarcar els beneficis econòmics que

L’extrema dreta, l’esquerra radical i alguns socialiste­s voten contra l’acord amb Ottawa El CETA entrarà en vigor provisiona­lment a l’abril, però necessita la llum verda de tots els estats de la UE

reportarà l’acord als “ciutadans i empreses europees” però també a l’“oportunita­t geopolític­a” que suposa l’aliança entre Europa i el Canadà per “modelar junts la globalitza­ció”. “La política comercial té a veure amb l’obertura de mercats però també amb els nostres valors. El CETA és un acord progressis­ta amb un soci progressis­ta que respecta els nostres estàndards i protegeix les nostres sensibilit­ats”, va recalcar davant el ple abans del vot, celebrat a Estrasburg. “Res en aquest acord no impedirà els governs de regular a favor de l’interès general”, va assegurar. Una de les crítiques més freqüents al CETA és que la capacitat legislativ­a nacional es pot veure limitada per la creació de tribunals d’arbitratge especials; encara que al marge de la justícia ordinària, seran finalment els governs els qui nomenaran els seus jutges i experts. La UE ho planteja com l’embrió d’un futur tribunal internacio­nal d’inversions.

L’acord va rebre el suport majoritari dels eurodiputa­ts conservado­rs i liberals. En canvi, el grup socialista va votar dividit. Malgrat les millores incloses en la fase final de la negociació, els seus membres francesos i belgues el van rebutjar perquè no creuen que ofereixi prou garanties de protecció del sector públic o l’agricultur­a. També s’hi van oposar l’esquerra radical i els Verds.

“Estem en un moment massa únic en la història per ignorar què explica el Brexit o el fenomen Trump. És la globalitza­ció que vostès estan muntant el que, en part, el justifica”, va advertir en nom dels Verds europeus el francès Yannick Jadot, que va acusar els defensors del CETA de donar munició a la ultradreta. “Hem de construir una globalitza­ció de la regulació si no volem que Europa es trenqui”, va afegir Jadot.

Les crítiques de l’esquerra van ser celebrades pels grups d’extrema dreta i en especial pels eurodiputa­ts del Front Nacional. La candidata a les eleccions presidenci­als franceses, Marine Le Pen, va vaticinar la destrucció “una vegada més de centenars de milers de llocs de treball, desenes de milers d’ells a França”. Le Pen va subratllar el suposat secretisme de la negociació, que Malmström va contestar al final del debat recordant la gran quantitat de discussion­s que s’han mantingut amb l’Eurocambra. “Es pot estar en desacord amb el CETA, però dir-ne cop d’Estat és anar massa lluny”, va respondre Malmstöm als comentaris del Moviment 5 Estrelles.

El començamen­t de la sessió va haver d’endarrerir-se uns minuts a causa dels problemes d’alguns per accedir a l’edifici, envoltat per una cadena humana d’activistes contra el CETA –uns 700, segons la policia– arribats de tot Europa. La ratificaci­ó per l’Eurocambra era el primer escull del CETA per entrar en vigor. Part de l’acord s’aplicarà provisiona­lment a partir de l’abril, una vegada que el Parlament canadenc li doni llum verda.

Per part de la UE ha de ser ratificat per més de 30 parlaments estatals i regionals, entre els quals el de Valònia, que encara demana més garanties. Qualsevol vot en contra malmetria el pacte, negociat durant vuit anys. El primer ministre del Canadà, Justin Trudeau, glossarà avui davant el ple les virtuts del CETA i del lliure comerç i el multilater­alisme en general que el seu país i la UE, a diferència de Trump, defensen.

 ?? PATRICK SEEGER / EFE ?? Membres del Parlament Europeu mostren el rebuig a l’acord comercial amb el Canadà (CETA)
PATRICK SEEGER / EFE Membres del Parlament Europeu mostren el rebuig a l’acord comercial amb el Canadà (CETA)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain