La Vanguardia (Català)

Harrison Ford

- ISABEL CLARÓS

ACTOR

L’actor nord-americà va estar a punt de provocar un greu incident quan fer aterrar la seva avioneta en una pista equivocada, sobrevolan­t un avió de passatgers. És el quart contratemp­s que viu com a pilot: l’últim fa tot just dos anys.

Harrison Ford s’ha vist involucrat en un greu incident aeri que està sent investigat per l’Administra­ció Federal d’Aviació (FAA). Dilluns passat l’actor presumptam­ent va fer aterrar l’avioneta que pilotava en una pista equivocada a l’aeroport John Wayne i per això va haver de sobrevolar un avió de passatgers.

Segons va informar la cadena de televisió NBC, Ford havia de dirigir la seva avioneta Husky d’un motor a la pista d’aterratge 20-L de l’aeroport californià de John Wayne, al comtat d’Orange, a uns 70 quilòmetre­s al sud de Los Angeles. Però per causes que es desconeixe­n l’artista va aterrar en una pista de rodatge, i va passar per sobre del Boeing 737 d’American Airlines (vol 1456) amb 110 passatgers a bord i 6 tripulants que estava preparat per entrar a la pista d’enlairamen­t. Pocs minuts després de l’incident, l’avió de passatgers va sortir sense problemes cap a Dallas. Segons els enregistra­ments, Ford va preguntar a la torre de control si era correcte que aquell avió comercial fos sota la seva avioneta.

Una pista de rodatge és una via que connecta les diferents parts d’un aeroport, i aterrar-hi suposa una violació de les regles de seguretat de l’Administra­ció Federal de l’Aviació, per la qual cosa aquest organisme ha obert una investigac­ió que podria suposar la suspensió de la llicència de pilot de l’actor de 74 anys.

El portaveu de l’FAA, Ian Gregor, va confirmar a l’NBC l’incident aeri, encara que sense revelar el nom de l’actor: “L’FAA no identifica les persones involucrad­es en incidents d’aviació”, va afirmar. Així mateix va afegir que els controlado­rs aeris van donar les instruccio­ns correctes a l’únic reactor Husky, “que va aterrar a la pista dilluns a la tarda”. Tampoc no va aclarir a quina altura va passar l’avió de Ford sobre el Boeing 737. L’entorn de l’actor no ha volgut comentar els fets.

Si en la ficció Harrison Ford, com a Han Solo, ha demostrat la seva destresa pilotant el Falcó Mil·lenari per totes les galàxies de Star wars, a la vida real l’actor és un apassionat de l’aviació i un experiment­at pilot. Té la llicència des del 1996 i disposa de diverses avionetes que utilitza en els seus desplaçame­nts pels Estats Units. Però malgrat la seva experiènci­a Ford ha tingut uns quants incidents aeris. El primer va ser l’octubre del 1999. Durant un vol d’entrenamen­t en helicòpter practicant rotacions automàtiqu­es, l’actor va perdre altitud i l’aparell va acabar a terra. Afortunada­ment ni ell ni el seu instructor no van resultar ferits. El segon incident va tenir lloc l’estiu del 2000 a Lincoln (Nebraska), quan a causa del vent va haver de fer un aterratge d’emergència. Les ales de l’avioneta que pilotava van quedar fetes malbé però ell va tornar a sortir il·lès de l’accident igual que els seus personatge­s a Indiana Jones i l’última croada o Seis días y siete noches.

L’accident més greu va passar el març del 2015, quan a causa d’un problema mecànic al seu PT-22, de la Segona Guerra Mundial Harrison va haver de fer un aterratge d’emergència en un camp de golf, proper a l’aeroport de Santa Monica, d’on s’havia enlairat minuts abans. L’impacte li va provocar fractures al turmell i la pelvis, però el va convertir en heroi ja que, si no hagués estat per la seva dilatada experiènci­a, l’accident podria haver tingut conseqüènc­ies tràgiques en cas que no hagués aconseguit arribar i aterrar al camp de golf.

L’intèrpret pilota des del 1996, tot i que ha tingut tres accidents, l’últim fa tot just dos anys

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Pilot experiment­at. Ford té diversos avions amb què viatja amb la seva família pels Estats
Pilot experiment­at. Ford té diversos avions amb què viatja amb la seva família pels Estats
 ??  ?? Units. A la dreta, el PT-22 de la II Guerra Mundial amb què es va estavellar fa dos anys en un camp de golf a Santa Monica
Units. A la dreta, el PT-22 de la II Guerra Mundial amb què es va estavellar fa dos anys en un camp de golf a Santa Monica
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain