La Vanguardia (Català)

El veredicte dels cèrcols

El Barcelona Lassa, amb la baixa d’última hora de Navarro, vol redimir-se en la cita de Vitòria

- ALFRED BELLOSTAS

El Buesa Arena de Vitòria és la seu, a partir d’avui, de la Copa del Rei de bàsquet, una competició per a la qual el Barcelona ha perdut Juan Carlos Navarro per culpa d’una apendiciti­s i que l’equip blaugrana afronta per primera vegada sense ser entre els favorits.

Sempre passen coses a la Copa, un torneig que marca tendències. És la tradició i està bé que sigui així, encara que les qüestions innovadore­s no siguin pròpiament referides a la competició que avui mateix arrenca al Buesa Arena de Vitòria. I és que a dos dies de disputar els quarts de final el Barcelona va perdre Juan Carlos Navarro per culpa d’una apendiciti­s aguda, que lògicament l’aparta –després de passar pel quiròfan ahir mateix serà baixa durant un mes– d’una cita en què ell mateix havia dipositat moltes esperances. “Crec que és la primera vegada que la disputo –i ja en suma 19– sense ser favorits. Potser això ens beneficia”, havia dit l’escorta català dimarts quan tota la plantilla va atendre els mitjans de comunicaci­ó. La baixa de Navarro hauria estat determinan­t fa un temps, però ho és menys ara perquè les xifres del jugador de Sant Feliu de Llobregat (7,7 punts i 1,7 assistènci­es en 16 minuts per partit), que farà 37 anys, són lluny de les que tenia quan era una peça clau per a l’equip. Llei de vida, però tampoc pot oblidar-se que fa mal a un bloc que encadena desgràcies amb una facilitat sorprenent.

I es produeixen tan sovint esdevenime­nts que no s’esperen que per això no sorprenen les declaracio­ns de Rudy Fernández: “No descarto el Barcelona perquè nosaltres vam estar l’any passat en un moment que no era bo i vam acabar sent campions. Així és aquesta competició, una de les més competitiv­es”. Pot passar de tot, és cert. Sense anar més lluny, el 2007, en la trista etapa d’Ivanovic a la banqueta blaugrana, el Barça va aixecar el trofeu de campió i amb Jordi Trias com a MVP gràcies a unes estadístiq­ues magnífique­s: 14,6 punts i 6,2 rebots. Deu anys després, gairebé ningú no confia en el conjunt blaugrana que dirigeix Bartzokas, immers en una dinàmica negativa des que va arrencar la temporada.

El tècnic grec, resignat, va explicar ahir: “No vull parlar de tots els problemes que tenim perquè sé que avorreixo. Però la veritat és que hem perdut un jugador que sap perfectame­nt el que és la Copa, si algú coneix perfectame­nt aquest torneig és en Juanqui”. “Només estaré satisfet si guanyem el títol”, va reconèixer. En l’enquesta de l’ACB als tècnics, només Diego Ocampo (Divina Seguros Joventut) veu els blaugrana a la final. L’opinió generalitz­ada és que el R. Madrid és el favorit a la recerca de la que seria la seva quarta corona consecutiv­a, un registre inèdit en l’era ACB –entre el final de la dècada dels setanta i el començamen­t dels vuitanta el Barcelona en va guanyar sis de consecutiv­es en la gènesi d’un equip històric amb Solozábal, Epi, Sibilio...–. De l’amfitrió, el Baskonia, gairebé no se’n parla, i és normal, perquè des que l’Associació de Clubs organitza l’esdevenime­nt només dos conjunts locals, el CAI Saragossa (1984) i el TAU (2002), han guanyat davant els seus aficionats. Han passat, doncs, quinze anys des de l’últim títol local. I tampoc no passa habitualme­nt que l’amfitrió arribi a la final. El Barcelona ho va fer el 2012, però va caure contra el R. Madrid –va posar fi d’aquesta manera a una ratxa de 19 anys plena de derrotes– al Palau Sant Jordi en una gran tarda de Llull, Carroll i Tomic, aquest encara vestit de blanc.

Per al Barcelona Lassa és una excel·lent notícia que el Reial Madrid i el Baskonia vagin per l’altra part del quadre. Això dona als jugadors de Bartzokas més marge per arribar a la final. Però tampoc no ho tindran fàcil davant el primer adversari, l’Unicaja, i en cas de superar-lo amb el vencedor del partit entre el València i l’Herbalife Gran Canària. Però tot passa perquè el conjunt català millori el seu nivell. Si no ho aconseguei­x, tampoc no s’ha de descartar que s’acomiadi de bon començamen­t, com va passar l’any passat a A Coruña contra el Bilbao.

Navarro no disputarà el torneig després de passar pel quiròfan per una apendiciti­s aguda

Només el CAI el 1984 i el TAU el 2002 han guanyat el títol davant els seus aficionats en l’era ACB

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain