La Vanguardia (Català)

La llum, pels núvols

- Madrid

L’electricit­at ha registrat un increment interanual del 26%, coincidint amb les fortes pujades de preus en el mercat majorista a l’hivern, i és, amb els carburants, la principal culpable que la inflació s’enfilés al gener fins al 3%.

L’electricit­at i els carburants són els principals culpables que la inflació saltés el gener passat fins al 3%. L’electricit­at va registrar un increment interanual de ni més ni menys que el 26%, coincidint amb les fortes pujades de preus al mercat majorista. Quant als combustibl­es i carburants, la taxa anual de l’IPC va augmentar un 13,9% (un 16,3% si es tenen en compte la gasolina, dièsel i lubricants per a cotxes), segons va confirmar ahir l’INE.

Aquestes pujades han suposat que la despesa dels consumidor­s en habitatge s’incrementi un 7,4% (més de 6,5 punts que al desembre) i el de transport un 7,6% (gairebé tres punts més que el mes anterior). Entre les pujades més rellevants es troben també els llegums i hortalisse­s fresques, els preus dels quals van augmentar un 17,9%, propiciat pels temporals que han castigat tot Europa.

Mentrestan­t, entre els pocs grups del cistell de comprar que han rebaixat la pronunciad­a tendència a l’alça dels preus figuren altres béns i serveis (+1,4%, davant l’1,9% del gener del 2016), sobretot les asseguranc­es, així com les comunicaci­ons, amb una taxa anual del 2,6%, gràcies al descens dels serveis de telefonia.

Ja va advertir el ministre d’Economia, Luis de Guindos, que la inflació s’ha disparat a l’acusar la comparació amb un gener del 2016 en el qual es van produir sensibles baixades en el preu dels productes energètics. L’“efecte base”, va indicar, durarà mesos: Guindos va apuntar que aquests nivells d’inflació, inèdits des de l’octubre del 2012, es mantindran amb tota probabilit­at durant el primer semestre de l’any. Llavors, esperen a Economia que s’acostin al 2% i cap a la segona part de l’any vagin confluint amb la inflació subjacent (que fa diversos mesos que ronda l’1%). Quan fa uns dies es va conèixer l’avenç de l’IPC, el Govern va aprofitar per descongela­r el reglament de la llei de desindexac­ió, que prova d’evitar una espiral inflacionà­ria en els preus públics pel contagi del repunt del preu de determinat­s productes a la resta de serveis i articles.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain