La Vanguardia (Català)

Els camins del progrés

-

L’acord de lliure comerç firmat entre la Unió Europea i el Canadà; i el lideratge de l’hospital Sant Joan de Déu en oncologia infantil.

SANT Joan de Déu aspira a convertir-se en el centre oncològic infantil més gran d’Europa, i en el tercer del món. Amb aquest objectiu ha subscrit una aliança amb l’escola de negocis Iese, la Fundació FC Barcelona i el futbolista Leo Messi, que cedirà el seu ganxo personal a la iniciativa. En paral·lel, ha llançat una campanya recaptatòr­ia per aconseguir fons que li permetin transforma­r part de les seves instal·lacions en aquest nou hospital per tractar els nens malalts de càncer. Les obres començaran a l’estiu i s’espera que el centre es pugui obrir d’aquí un any i mig. Es necessiten una mica més de seixanta milions d’euros per dur a terme la reforma i adquirir nou equipament. I es necessitar­an més de trenta milions anuals per a les despeses generals de funcioname­nt. Però les expectativ­es són bones i a Sant Joan de Déu s’hi respira optimisme.

Una iniciativa d’aquestes caracterís­tiques és molt benvinguda en qualsevol circumstàn­cia. Ho és, en primera instància, perquè permetrà auxiliar amb els millors mitjans disponible­s els nens que tenen càncer. Ho és, també, perquè suposa un salt d’escala, que intenta prolongar i ampliar una història d’èxit, com és la de les sinergies establerte­s prèviament per Sant Joan de Déu amb familiars i altres persones relacionad­es amb els joves malalts; unes sinergies que l’han dotat d’importants recursos. I, finalment, ho és perquè reflecteix un modus operandi marcat per l’alt nivell d’ambició i d’emprenedor­ia.

El càncer infantil és una malaltia relativame­nt rara. Per cada dos-cents casos de càncer entre adults se’n detecta un entre nens. A Espanya se’n diagnostiq­uen prop de 1.200 anuals. La xarxa assistenci­al és, per tant, de dimensions limitades. Vet aquí l’oportunita­t de la iniciativa de Sant Joan de Déu, que, havent obtingut suport en operacions prèvies a la creació de xarxes assistenci­als, comptant també amb les seves connexions llatinoame­ricanes i buscant la complicita­t d’institucio­ns com l’Iese i el Barça, o de figures mediàtique­s com Leo Messi, planteja un gran salt endavant.

Al món actual no n’hi ha prou amb l’excel·lència en determinat­s camps profession­als. Per avançar de debò sovint fa falta més. Per exemple, cal sumar esforços fora dels cercles habituals, en àmbits complement­aris, per poder continuar progressan­t. Això és el que es proposa fer Sant Joan de Déu amb aquest projecte. I per tirar-lo endavant necessitar­à moltes altres complicita­ts, tant en el sector públic com privat. Confiem que Sant Joan de Déu sabrà estimular-les: el seu projecte ho mereix.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain