La Vanguardia (Català)

El zenit de la imatge

- ALBERT MOLINS RENTER

Facebook anuncia que aviat estarà disponible una nova aplicació que permetrà veure els vídeos de la xarxa social a la televisió.

Facebook ha anunciat, mitjançant un comunicat al seu web, que aviat –sense concretar la data exacta– estarà disponible per als dispositiu­s Apple TV, Amazon Fire i els televisors intel·ligents fabricats per Samsung una nova aplicació que permetrà veure els vídeos de Facebook a la pantalla de la televisió. La companyia dirigida per Mark Zuckerberg ha assegurat que, en el futur, l’aplicació també estarà disponible per a altres plataforme­s.

L’any passat Facebook ja va llançar la possibilit­at de transmetre els seus vídeos al televisor, i amb aquesta aplicació el que fa és ampliar aquesta capacitat. Amb l’app es podran veure els vídeos compartits per amics o pàgines que se segueixen, vídeos en viu de tot el món i d’altres de recomanats segons els interessos de cada usuari. També es podran veure els vídeos que l’usuari hagi guardat per veure més tard, com també revisar els que cadascú ha vist, compartit o pujat.

La del televisor és l’única pantalla que Facebook encara no domina, i el llançament d’aquest nou servei és el gran pas no només per atreure els aparells de televisió de tot el món, sinó també per presentar batalla a plataforme­s com Netflix, Hulu i especialme­nt YouTube. Esclar que per això haurà d’oferir continguts de més qualitat que els que ofereix actualment aquesta xarxa social. En aquest sentit, la setmana passada Univisión va fer públic el seu acord amb Facebook perquè aquest últim pugui retransmet­re els partits de la Lliga de futbol de Mèxic als Estats Units.

Però sens dubte, i tal com escriu l’analista tecnològic Dave Lee al web de la BBC, la qüestió principal és com pensa Facebook treure diners d’aquesta nova aplicació. Si Facebook pensa traslladar el seu model de negoci actual a la televisió i “oferir el seu contingut de franc, però amb ingressos provinents de la publicitat, llavors podria donar als serveis basats en subscripci­ons de pagament com Netflix i Amazon Prime una bona raó per reflexiona­r sobre aquesta important qüestió”.

Facebook ha invertit molt de temps i diners en el vídeo últimament –sobretot en Facebook Live–, i el seu fundador, Mark Zuckerberg, ho ha subratllat com una prioritat absoluta durant la presentaci­ó dels últims resultats trimestral­s del grup a començamen­ts de febrer. Zuckerberg va assegurar que veu en aquest format “una megatendèn­cia del mateix ordre d’importànci­a que el mòbil”, que ha estat la locomotora de Facebook els últims anys. A més a més, la companyia ha estat recentment pagant creadors de contingut de vídeo d’alta qualitat, perquè facin vídeos en exclusiva per a ells.

L’app estarà disponible per a Apple TV, Amazon Fire i els televisors Samsung

A més a més de l’anunci de l’arribada de Facebook als televisors, l’empresa també ha revelat noves funcions per als que vulguin continuar gaudint dels vídeos als dispositiu­s mòbils. Ara, mentre es navega pel fil de notícies, tots els vídeos tindran el so activat, tot i que es podrà desactivar, si es vol. D’altra banda, Facebook està investigan­t el vídeo en format vertical, que s’adapta millor a la forma de la pantalla dels telèfons intel·ligents. I, finalment, Facebook també llançarà una nova funcionali­tat que consistirà a minimitzar un vídeo en una pantalla perquè els usuaris puguin continuar navegant pel seu fil al mateix temps que veuen el vídeo.

Si trasllada el model de negoci als televisors, podria fer reflexiona­r serveis com Netflix

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain