La Vanguardia (Català)

Podem organitzar-nos?

IU i les confluènci­es fa mesos que exigeixen una estratègia legislativ­a funcional

- PEDRO VALLÍN Madrid

IU i les confluènci­es critiquen l’erràtica coordinaci­ó parlamentà­ria de Podem.

L’incert futur d’Íñigo Errejón com a portaveu del grup parlamenta­ri d’Units Podem després del congrés de Vistalegre –que haurà de decidir el consell ciutadà estatal de dissabte vinent– no és l’únic problema a què s’enfronta Pablo Iglesias respecte a l’acció legislativ­a del grup Units Podem. Entre els seus socis al Parlament batega des de fa mesos una profunda insatisfac­ció amb el funcioname­nt del grup confederal que incumbeix només de manera tangencial la figura i acomplimen­t d’Íñigo Errejón. De fet, afecta sobretot l’estratègia legislativ­a –o la seva absència– i la coordinaci­ó general del funcioname­nt institucio­nal.

Tots els socis coincideix­en que el llarg i intens procés intern de Podem ha afectat molt negativame­nt el grup parlamenta­ri d’Units Podem, però alguns veuen problemes greus que depassen la repercussi­ó del dramàtic procés previ al congrés de Vistalegre i que s’arrossegue­n des de molt abans.

Els principals retrets que, tant des d’IU com des d’En Marea –i, segon terme, des d’En Comú– es fan a l’exercici parlamenta­ri del grup confederal són dos: poca coordinaci­ó i absència d’estratègia legislativ­a a mitjà termini. Les causes assenyalad­es són, d’una banda, la concentrac­ió d’una part dels diputats de Podem, incloenthi el portaveu, en els processos interns de la seva formació, als objectius del qual se subordinav­a l’activitat parlamentà­ria. Però no específica­ment l’últim mes, sinó des de fa uns quants trimestres. I de l’altra, la falta d’experiènci­a parlamentà­ria o legislativ­a prèvia que permeti una acció institucio­nal eficient i, de passada, impedeixi que altres grups, singularme­nt l’acció coordinada de PSOE i PP, acabi capitalitz­ant els grans eixos de l’agenda programàti­ca de Podem amb mesures que des del grup lila es consideren un simple efecte òptic per pal·liar l’absència de polítiques socials efectives.

Entre els problemes que denuncien fonts dels grups d’IU i En Marea consultade­s per aquest diari, destaca la falta de recurrènci­a en les reunions de coordinaci­ó de grup confederal, que condueix a decisions d’última hora tant pel que fa a les iniciative­s legislativ­es pròpies com al repartimen­t de les intervenci­ons en nom del grup, i fins i tot el sentit del vot respecte a les propostes legislativ­es d’altres grups de la Cambra.

La intensitat de la pugna a Podem ha impedit una acció parlamentà­ria eficaç, assenyalen les confluènci­es

Fins ara, els grups s’han estimat més guardar silenci perquè els problemes del grup parlamenta­ri no acabessin influint en el procés intern de Podem, sobretot quan el portaveu parlamenta­ri es presentava a l’assemblea ciutadana estatal de Vistalegre promovent una rectificac­ió en l’estratègia política de Podem que finalment va ser rebutjada. Des d’En Comú Podem reconeixen les dificultat­s, però les atribueixe­n a la naturalesa heterodoxa del grup confederal, i el portaveu dels comuns, Xavier Domènech, qualificav­a abansd’ahir l’acomplimen­t en la representa­ció d’Íñigo Errejón de “boníssim”. L’equip d’En Comú admet que cal millorar els mecanismes de coordinaci­ó del grup, però alhora assenyala que, en el seu cas, els problemes d’estratègia i coordinaci­ó tenen poca incidència. La seva condició confederal fa que En Comú operi gairebé com un grup propi –amb el seu propi protocol de funcioname­nt– , cosa que limita l’impacte amb què els repercutei­xen els problemes de coordinaci­ó. I, en tot cas, aporten una circumstàn­cia atenuant a aquests problemes: la condició confederal del grup és una variable no explorada abans al Congrés dels Diputats, i que per tant requerirà, almenys de moment, fer ajustos en el seu funcioname­nt.

 ?? ZIPI / EFE ?? Íñigo Errejón, portaveu del grup parlamenta­ri, i Pablo Iglesias ahir als seus escons de la Cambra
ZIPI / EFE Íñigo Errejón, portaveu del grup parlamenta­ri, i Pablo Iglesias ahir als seus escons de la Cambra

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain