La Vanguardia (Català)

Trump assegura a Netanyahu que pot viure sense un Estat palestí

Ni el president ni el primer ministre no al·ludeixen a la solució de dos estats

- HENRIQUE CYMERMAN BENARROCH Jerusalem. Correspons­al

Des que Israel i Egipte van firmar la pau a Camp David (1979) el principi de pau a canvi de territoris, que implica la creació de dos estats, un de jueu i un altre de palestí, ha estat la pedra angular de la diplomàcia dels Estats Units a la regió. Ahir, tot i això, aquesta base va saltar pels aires quan el president Donald Trump va assegurar, durant una roda de premsa a la Casa Blanca amb el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu: “Puc viure amb dos estats o un estat”. Cap dels dos mandataris no va al·ludir al principi que els palestins tenen dret a un Estat independen­t al costat d’Israel.

Tot i així, Trump es va mostrar optimista –molt més que Netanyahu– i va dir que un acord amb els palestins era possible. Va demanar a Israel que, “de moment”, aturi la construcci­ó de més assentamen­ts. Va dir que Israel haurà “de ser flexible”, mentre que als palestins els va demanar que “han de veure’s lliures de l’odi que ensenyen als fills a les escoles”.

Tant Trump com Netanyahu creuen que el suport de l’Aràbia Saudita al vell pla d’un reconeixem­ent col·lectiu de la comunitat àrab a Israel tan aviat com arribi a un acord amb Palestina facilitarà l’acord.

El front comú que Trump i Netanyahu aixequen contra l’Iran anima els saudites, principal rival regional de la república islàmica. El president nord-americà va reiterar: “No permetrem mai que l’Iran tingui la bomba atòmica”. I el premier israelià l’hi va agrair. L’acord de l’any passat per a la desnuclear­ització de l’Iran garanteix que serà així, però ni Trump ni Netanyahu no se’n refien, de la paraula dels aiatol·làs.

Netanyahu va reiterar que els assentamen­ts jueus a Cisjordàni­a no són un impediment per a la pau. Va dir que el principal escull és que els palestins no reconeixen el dret d’Israel a existir i tampoc no volen cedir a Israel el control absolut de la seguretat sobre el seu futur Estat. Aquestes dues condicions no són negociable­s. La resta, en canvi, sí.

John Kerry, secretari d’Estat amb Obama i últim diplomàtic que ha intentat un acord, va deixar el càrrec dient que Israel ha d’escollir entre ser un Estat democràtic –permetent la creació de Palestina– o ser només un Estat, és a dir,

El mandatari dels Estats Units demana a Israel que aturi els assentamen­ts “de moment”

annexionan­t-se de facto els territoris palestins a partir de l’ampliació dels assentamen­ts.

Trump, desmarcant-se de la política tradiciona­l dels Estats Units va afegir que “dos estats o un de sol és una cosa que les dues parts hauran de decidir i jo acceptaré la seva elecció”.

Netanyahu va explicar: “Els xinesos són xinesos perquè venen de la Xina i els japonesos són japonesos perquè venen del Japó. Els jueus som jueus perquè venim de Judea”, regió que correspond­ria a l’Estat palestí.

La dreta nacionalis­ta israeliana, de la qual Netanyahu depèn per governar, li exigeix que renunciï a la creació d’un Estat palestí i annexioni a Israel gran part de Judea i Samaria.

La Casa Blanca va situar a primera fila, davant dels periodiste­s, la família Trump i Sara Netanyahu. Trump va recordar que el seu gendre Jared Kushner, a qui ha encarregat l’agenda palestina, és un jueu (ortodox). Els Trump, els Kushner i els Netanyahu es coneixen des de fa temps. Són amics i aquesta amistat va quedar ahir ben definida. Trump va elogiar Sara Netanyahu, a qui va demanar que es posés dreta durant la roda de premsa i rebés una ovació. Netanyahu va recordar que havia dormit a l’habitació de Kushner quan era un adolescent.

 ?? KEVIN LAMARQUE / REUTERS ?? Benjamin Netanyahu i Donald Trump, al centre, flanquejat­s per les seves dones, ahir a la Casa Blanca
KEVIN LAMARQUE / REUTERS Benjamin Netanyahu i Donald Trump, al centre, flanquejat­s per les seves dones, ahir a la Casa Blanca

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain