La Vanguardia (Català)

Els Estats Units amenacen Europa de “moderar” el suport a l’OTAN

Mattis reclama als aliats europeus que gastin més en la seva pròpia defensa

- Brussel·les. Correspons­al BEATRIZ NAVARRO

Els EUA estan cansats d’assumir la factura de la defensa dels “valors occidental­s” al món i la nova Administra­ció de Donald Trump ho va transmetre ahir sense embuts als seus socis de l’OTAN. Si Europa no comença a ocupar-se per la seva pròpia seguretat i gasta més en defensa, Washington revisarà el suport als aliats.

“He de ser absolutame­nt clar amb vostès respecte a la realitat política als Estats Units”, va plantejar el nou secretari de Defensa dels Estats Units, James Mattis, als seus col·legues en l’Aliança Atlàntica. “Si no volen veure com els EUA modera el seu compromís amb l’Aliança, totes les capitals han de demostrar el seu suport a la defensa comuna”, va advertir Mattis en la reunió a porta tancada, una intervenci­ó facilitada després als mitjans que viatgen amb ell. A l’entrada només havia parlat del “repartimen­t de la càrrega” en l’organitzac­ió, que va dir que “continua sent una base fonamental” per a la comunitat transatlàn­tica.

Mattis no va concretar quines mesurades prendria el seu govern si els aliats europeus no demostren el compromís que espera d’ells, però els seus comentaris posen en qüestió el futur de l’arquitectu­ra de seguretat sorgida de la Segona Guerra Mundial. “El contribuen­t nordameric­à no pot suportar més un pes tan desproporc­ionat de la defensa dels valors occidental­s”, va dir. “Els nord-americans no poden vetllar per la seguretat dels vostres fills més que vosaltres mateixos”, va afegir Mattis, que va retreure als europeus la despreocup­ació per la defensa de les llibertats i els va acusar de “tancar els ulls” davant les amenaces de Rússia o l’Estat Islàmic.

Mentre els EUA consagren el 3,6% del seu pressupost a la defensa, Alemanya, Itàlia i Espanya hi dediquen entorn de l’1%; el Regne

El cap del Pentàgon diu que el seu país no es pot preocupar de la seguretat europea més que la mateixa Europa

Unit és l’únic dels grans aliats europeus que hi inverteix més del 2% del PIB, el llindar que el 2014 es van comprometr­e a assolir el 2024. Trump vol canvis ara. Londres va proposar ahir de pactar increments anuals.

Els aliats anaven preparats perquè Washington els recordés els seus compromiso­s. “Els nord-americans tenen raó, és una qüestió d’equitat que tots els europeus contribuïm i no depenguem en excés dels EUA”, va comentar en to conciliado­r la ministra de Defensa d’Alemanya, Ursula von der Leyen, en la reunió, segons Reuters. Jens Stoltenber­g, secretari general de l’Aliança, va recordar als europeus que els EUA no els exigeixen res de nou.

Mattis va dirigir el Comandamen­t Suprem per a la Transforma­ció de l’OTAN entre el 2007 i el 2009. La dada s’interpreta­va a Europa com un element tranquil·litzador, però l’experiènci­a personal juga en contra seu. D’aquella etapa, Mattis recorda bé com el seu antecessor, Robert Gates, va advertir el 2009 als europeus que els EUA acabarien per “perdre la paciència” per suportar semblant càrrega. Aquella impaciènci­a, va acabar, “és ara una realitat governamen­tal”.

 ?? FRANCOIS LENOIR / REUTERS ?? Les ministres de Defensa d’Albània, Itàlia, Holanda, Alemanya, Espanya i Noruega, ahir a Brussel·les
FRANCOIS LENOIR / REUTERS Les ministres de Defensa d’Albània, Itàlia, Holanda, Alemanya, Espanya i Noruega, ahir a Brussel·les

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain