La Vanguardia (Català)

La vida per deu grams d’haixix

El suïcidi d’un noi de 16 anys durant un escorcoll policial sacseja la consciènci­a d’Itàlia

- EUSEBIO VAL Roma.Correspons­al

El noi no va poder suportar la vergonya davant la seva mare i el que dirien després al seu poble. Va ser una reacció instantàni­a. Va córrer cap a la finestra i es va llançar al buit, des d’una altura de tres pisos. Res no van poder fer per salvar-lo. Només retenia 16 anys.

A Itàlia ha sacsejat les consciènci­es el cas del Giò (el seu nom complet no s’ha revelat), que es va suïcidar durant un escorcoll policial a casa seva, dilluns passat, a la localitat de Lavagna (Ligúria), al nord del país. El noi havia estat abordat poc abans, a la sortida de l’escola, per una patrulla de la Guàrdia de Finances. Li van trobar poc més de deu grams d’haixix a la butxaca. El Giò, capcot, va confessar de seguida que guardava més droga a la seva habitació. Quan els agents estaven a l’habitatge es va produir el drama. El Giò havia discutit amb la seva mare. En un arravatame­nt, es va tirar per la finestra. La mare, el padrastre i els policies van assistir impotents al suïcidi en directe.

Els tristos fets han causat debat i polèmica, a més de la lògica consternac­ió a la zona. El Giò era un enamorat del futbol, la seva gran vàlvula d’escapament. Jugava com a defensa central al club Entella, fundat per emigrants que van tornar de l’Argentina.

El seu pare –separat de la seva mare– és periodista esportiu i portaveu del club. Van amortallar el cadàver del Giò amb la samarreta de l’Entella. Així el van veure en la vetlla.

Segons les declaracio­ns del pare i d’altres familiars recollides per la premsa, el xaval ja tenia problemes amb la família per les males notes escolars. A conseqüènc­ia d’això la mare l’havia castigat. El descobrime­nt de la droga devia aguditzar la crisi interna del Giò. El pare es va lamentar, durant la vetlla, de no haver sabut entendre prou el seu fill i va expressar l’esperança que el seu drama serveixi d’exemple i ajudi en altres casos similars.

Molts es pregunten si són adequats i necessaris els escorcolls policials a les cases dels joves menors d’edat, per l’efecte que poden tenir, sobretot quan es tracta de petites quantitats de droga. Tot i això, les forces de seguretat es dediquen des de fa anys a controlar fora de les escoles, per dissuadir els traficants i intentar caçar-los.

L’escriptor Roberto Saviano va publicar ahir un article a la portada de La Repubblica en el qual, a propòsit del cas del Giò, criticava durament la política antidroga que segueix l’Estat italià i defensava sense embuts l’estratègia de la legalitzac­ió de les drogues per poder posar fi al negoci de les organitzac­ions criminals.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain