La Vanguardia (Català)

Fillon proposa abaixar als 16 anys la majoria d’edat penal a França

L’afeblit presidenci­able de la dreta reacciona als disturbis del cas Théo

- París. Correspons­al RAFAEL POCH

El candidat de la dreta francesa a la presidènci­a, François Fillon, fortament tocat per la investigac­ió dels llocs de treball ficticis de la seva esposa Penelope i contestat en el seu propi partit, va dinar ahir amb el seu rival, l’expresiden­t Nicolas Sarkozy, al despatx d’aquest.

Havien passat menys de 24 hores des que Fillon va aconseguir dimarts desactivar un motí de diputats del partit encaminat a demanar-li que renunciés a la candidatur­a, que va guanyar folgadamen­t en les primàries, però que ara sembla condemnada al fracàs pels demolidors efectes del Penelopega­te. Dilluns hi va haver un sopar de diputats per consensuar la petició. Es volia convocar un consell del partit (Els Republican­s) per designar un nou candidat. Quan falten dos mesos per a les eleccions, el temps apressa i l’ansietat és notable. Però Fillon va parar el cop. Sense ni tan sols deixar parlar el portaveu del motí va sentenciar: “La retirada de la meva candidatur­a crearia una crisi més gran a l’interior de la nostra família política, la qual cosa plantejari­a el problema de la nostra desaparici­ó de la campanya presidenci­al, amb tots els riscos que això comporta”. “La meva decisió està presa i no en tornaré a parlar”, va dir. La tesi: el temps calmarà aquesta tempesta.

Però la situació no s’arregla amb declaracio­ns enèrgiques. El candidat evita contactes amb la població per evitar esbroncade­s i xiulades, els mítings són ben vigilats, la intenció de vot ha perdut deu punts, i no respon a les preguntes de la premsa. El dinar amb Sarkozy, el seu rival, va ser una petició perquè no hi hagi punyalades per l’esquena. A canvi de què?

Quan va sortir del dinar, Fillon es va despenjar amb una nova proposta que no figura en el programa, però que Sarkozy defensa des de fa anys: reduir als 16 anys la majoria d’edat penal. Potser hi va haver també un compromís de fitxar gent de Sarkozy en un hipotètic futur govern de la dreta.

En qualsevol cas, aquesta és la resposta del candidat al cas Théo, la bàrbara agressió policial a un jove negre de l’extraradi a qui li van esquinçar l’anus introduint-li una porra metàl·lica en un violent control d’identitat.

El fet ha commogut França. Cada dia hi ha petites manifestac­ions a París, amb disturbis i detencions. Però el cas Théo és també una altra invitació desaprofit­ada a introduir el tema de la situació dels ciutadans més pobres en la campanya presidenci­al, un tema que la dreta i l’extrema dreta redueixen a una qüestió de seguretat.

Mentrestan­t, ahir va arribar un nou número de Le Canard Enchaîné als quioscos, amb noves denúncies. El portaveu de Fillon, Thierry Solère, també va ocupar la dona com a ajudant, no en va declarar la segona feina, va cobrar d’una empresa de residus mentre com a diputat aprovava una llei que beneficiav­a les activitats d’aquella empresa, i és objecte d’una investigac­ió per frau fiscal. Solère ho nega tot.

El portaveu del candidat també va ocupar la seva dona com a ajudant i és investigat per frau

 ?? PHILIPPE LOPEZ / AFP ?? Un grup de manifestan­ts contra la violència policial cremant contenidor­s ahir a la nit a París
PHILIPPE LOPEZ / AFP Un grup de manifestan­ts contra la violència policial cremant contenidor­s ahir a la nit a París

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain