La Vanguardia (Català)

El candidat cristià acusat de blasfem, el més votat a Jakarta

- HONG KONG Correspons­al

L’actual governador cristià de Jakarta, que s’asseu al banc dels acusats per haver insultat l’islam, es va erigir ahir en el candidat més votat en les eleccions locals celebrades a Indonèsia, encara que és difícil que revalidi el seu càrrec. Uns comicis que han despertat una gran expectació perquè es considera una prova sobre la tolerància religiosa al país musulmà més gran del planeta.

Basuki Tjahaja Purname, conegut popularmen­t pel nom d’Ahok, va liderar l’escrutini, però no va poder superar la barrera del 50% dels sufragis per ser elegit directamen­t, amb la qual cosa haurà de competir en una segona volta. Una votació en la qual possibleme­nt no obtindrà prou suports per mantenir-se en el càrrec.

Segons tots els sondejos a peu d’urna, Ahok, cristià i d’origen xinès, hauria obtingut entorn del 43% dels vots. El seu principal contrincan­t, l’exministre d’Educació Anies Baswedan, hauria aconseguit el 39% i l’altre candidat musulmà, Agus Yudhoyono, un 17% dels sufragis.

Els resultats oficials no se sabran fins a principis de març, però tenint en compte aquestes estimacion­s de vot (habitualme­nt fiables a Indonèsia), tot fa pensar que Ahok i Baswedan es disputaran el càrrec de governador de Jakarta, considerat com un trampolí per a la presidènci­a del país, el proper 19 d’abril. Una confrontac­ió en què hauria de resultar vencedor Baswedan, que es beneficiar­ia dels vots d’Agus Yudhoyono.

Ahok, el primer governador cristià de Jakarta en més de mig segle, partia com a favorit per renovar en el càrrec. Es va guanyar el favor de la població amb la seva determinac­ió a l’hora de lluitar contra la corrupció i per haver impulsat importants reformes per organitzar Jakarta, una metròpoli presa dels embussos. Tot i això, va caure víctima de la seva franquesa a l’enfocar els temes.

En un debat electoral va corregir els ulemes i els va dir que interpreta­ven erròniamen­t l’Alcorà, quan afirmen que un musulmà només pot elegir un dirigent musulmà. Aquesta observació va provocar la reacció dels islamistes més conservado­rs en aquest país de més de 250 milions de musulmans, i va ser acusat de blasfem i portat davant la justícia. L’obertura d’aquesta causa li ha fet perdre nombrosos vots i els analistes opinen que és molt difícil que guanyi en la segona volta, en què els electors hauran d’escollir entre un candidat cristià i un altre de musulmà.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain